Bu yıl cep satışları arttı

En yüksek büyüme gösteren sektör telekom oldu, cep telefonu satışları arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Araştırma kuruluşu GFK Türkiye'nin raporuna göre, 2013'te en yüksek büyüme gösteren sektör telekom oldu, cep telefonu satışları arttı. 

GFK Türkiye, tüketici elektroniği, görüntüleme ve telekom sektörlerine ilişkin değerlendirme raporunu açıkladı. GFK'nın, söz konusu sektörlere ilişkin 2013'ün 8 ayını değerlendirdiği rapora göre, bu yıl en yüksek büyüme gösteren sektör telekom oldu. 

Cep telefonu satışlarının 2013 yılını cirosal olarak yüzde 70 büyümeyle kapatacağı öngörülen raporda, geçen yılki büyümenin yüzde 29 olduğu anımsatıldı. Türkiye'nin, aylık akıllı telefon satışları açısından İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya'dan sonra Avrupa'da 6. sırada olduğuna yer verilen raporda, 8 ay için çevre bölgelerdeki adetsel gelişime göre ise Batı Avrupa'da yüzde 2, Orta ve Doğu Avrupa'da yüzde 1 daralma yaşanırken, Türkiye'de yüzde 1 artış görüldüğü kaydedildi. 

Türkiye'de 4G teknolojisinin 2015'te hayata geçmesinin planlandığı ifade edilen raporda, 4G'li modellerin satışlarının arttığı ve bu telefonların payının yüzde 10 seviyesine yükseldiği belirtildi. 

Tüketici elektroniği ve görüntüleme 

Türkiye televizyon pazarının 2013 yılını yüzde 5 artışla kapatacağı öngörülen raporda, Batı Avrupa'da ise televizyon satışlarında daralma, Kuzey-Latin Amerika, Orta Doğu ve Asya-Pasifik bölgelerinde cirosal çift haneli büyümeler gözlemlendiğine işaret edildi. 

Smart TV, 3D TV ve geniş ekran boyutlu televizyonların 2013 yılında da büyümeyi etkilediğine yer verilen raporda, 2013'te satılan televizyonların yüzde 44'ünün Smart TV, yüzde 36'sının ise 3D özelliğine sahip olduğu ifade edildi. Önümüzdeki yıllarda büyümeyi etkileyecek önemli özelliklerden birinin de 50 inç ve üzeri ekran boyutlu televizyonların olacağı tahmin edilen raporda, 2013'te 50 inç ve üstü televizyonların satıştan aldığı payın 8 aylık dönemde yüzde 4 oranında gerçekleştiği kaydedildi. 

Görüntüleme sistemlerinin ana ürün grubu olan dijital fotoğraf makinelerinde, kompakt cihazların satışlarında çift haneli daralma gözlemlendiği, D-SLR cihazların 2013'ü yüzde 39 büyüme ile kapatacağının beklendiğine yer verilen raporda, Türkiye'de D-SLR satışları hızlı bir şekilde büyürken, sahiplik oranlarının yüksek olduğu Avrupa'da sabit kaldığı açıklandı. 

Bulgular, GFK perakende paneli tarafından düzenli yapılan araştırmalara dayanıyor. Perakende paneli du¨nya genelinde 425 binin u¨zerinde satıs¸ noktasından alınan datalardan oluşuyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir