'Bunlar Müslüman değil canavar'

İngiltere Başbakanı Cameron, terör örgütü IŞİD ile mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “İslam barış dinidir. Bunlar Müslüman değil canavar” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA-  İngiltere Başbakanı David Cameron, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “İslam barış dinidir. Bunlar Müslüman değil canavar” dedi.

Cameron, yaklaşık iki saat süren “acil kabine toplantısının” ardından yaptığı açıklamada, IŞİD militanları için “Bunlar Irak ve Suriye’de binlerce Müslümanı, Hristiyanı, azınlıkları öldürüyor, katlediyor. Bunu İslam adına yaptıklarını söylüyorlar. Bu saçmalık. İslam barış dinidir. Bunlar Müslüman değil. Bunlar canavar” diye konuştu.

Başbakan Cameron, IŞİD’in sadece Ortadoğu’da değil, başka ülkelere de zarar verme isteğini açıkça ifade ettiğini vurgulayarak, “Şunu bilmemiz gerekiyor; IŞİD adında fanatik bir yapı. Sadece İngiliz vatandaşı rehineyi öldürmediler, başka Avrupa ülkelerine de saldırmayı planladılar ve planlamaya devam ediyorlar” dedi.

İngiltere’nin “barışçıl” olduğunu ifade eden Cameron, bir “cepheleşme arayışı” içerisinde olmadıklarını söyledi. Cameron, “Başımızı önümüze eğerek kendimizi güvene almak gibi seçeneğimiz yok. Bu problem son aylarda olduğu gibi sadece bizim için değil, Avrupa ve bütün dünya için giderek kötüleşiyor” ifadelerini kullandı.

IŞİD sorunu ile mücadele etmek zorunda olduklarını belirten Cameron, IŞİD’in adım adım püskürtüleceğini, dağıtılacağını ve son olarak da yok edileceğini belirtti.

İngiltere’nin IŞİD’in yok edilmesi planını “sakin ve ölçülü” ama “çelik kadar katı" bir şekilde sürdüreceğini belirten Cameron, “Bunu tek başımıza değil, müttefiklerimizle birlikte yakın bir şekilde çalışarak yapacağız. Sadece ABD ve Avrupa ile değil, bölge ile birlikte” dedi.

IŞİD’e karşı “kapsamlı ve devamlı bir terörle mücadele stratejisi” uygulanacağını ifade eden Cameron, Irak hükümeti ile toplumun bütün kesimlerini kapsayacak bir hükümetin kurulması ve terör tehdidi ile mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesi için birlikte çalışacağının söyledi.

Cameron, IŞİD’e karşı savaşan Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimini desteklemeye devam edeceklerini ifade ederek, “Birleşmiş Milletler‘le IŞİD yenilmesi için olabilecek en geniş desteği harekete geçirmesi için çalışacağız” şeklinde konuştu.

ABD’nin IŞİD'e karşı yürüttüğü askeri mücadeleyi de desteklediklerini, İngiliz tornado uçaklarını ve gözlem araçlarının bilgi toplama ve lojistik konularından destek verdiğini belirterek, bu desteğin İngiliz birliklerinin yeniden bölgeye girmesi anlamına gelmediğini, sadece ortak bir tehdidin ortadan kaldırılması için birlikte mücadelenin sürdürüleceği anlamına geldiğini kaydetti. Cameron, “Strateji yoğunlaştıkça, ülkemizi güvende tutmak ve bu tehdidin üstesinden gelmek için ne adım atılması gerekiyorsa atmaya hazırız” dedi.

Bölgede insanı yardım yapmayı sürdüreceklerinin altını çizen Cameron, IŞİD ile İngiltere’de de mücadele edeceklerini belirterek, olası saldırıları planlayanları “ele geçireceklerini” söyledi.

Sabah saatlerinde İngiltere Dışişleri Bakanlığı, IŞİD tarafından İngiliz rehine David Haines’in başının kesilerek öldürülmesine dair görüntülerin gerçek olduğunu açıklamıştı.

 IŞİD'in bu ay ABD'li gazeteci Steven Sotloff'u, geçen ay ise yine ABD'li gazeteci James Foley'i aynı şekilde öldürdüğü ortaya çıkmıştı. Haines’in öldürülmesine ait videoda IŞİD’in elindeki bir başka İngiliz rehinenin görüntülerinin olduğu iddia ediliyor.

İki çocuk babası 44 yaşındaki Haines, 2013'ün mart ayında Suriye'de kaçırılmıştı. Haines, Fransız bir yardım kuruluşu için çalışıyordu.

Bu konularda ilginizi çekebilir