Köprüçay'da rafting sezonu hareketleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Sezonu nisan ayında açan, ancak asıl yoğunluğun haziran ayının sonlarında yaşandığı Köprüçay'da bugünlerde günde 3-4 bin civarında turist rafting yapıyor. Haziran ayı sonundan itibaren günde 6-7 bin civarında turistin rafting yaptığı Köprüçay'da yasal olarak çalışan 35 firma bulunuyor, sektörde toplam 2 bin 500 civarında kişi çalışıyor.

Manavgat'taki Köprüçay Irmağı, 13 kilometrelik rafting parkuru ile macera tutkunlarının bölgede en çok tercih ettiği yerlerden birisi konumunda.Her gün sabah saatlerinde otellerinden alınan turistler, ırmağın rafting başlangıç noktasına getiriliyor. Rafting yapmak için önce kask takan ve yelek giyen turistler, daha sonra rafting botuna binerek rehber eşliğinde raftinge başlıyor.
Parkurun ortasında verilen molada animasyonlar eşliğinde çeşitli eğlenceler düzenleniyor. Hatıra fotoğrafı çekilmesi ve yemek yenilmesinin ardından yeniden raftinge başlayan turistler, parkurun sonuna ulaşıyor. Her yaş gurubuna hitap eden rafting turu, yaklaşık 4 saat sürüyor.
Köprüçay'da nisan ayının başlarında başlayan rafting etkinlikleri, haziran ayının sonu ile eylül ayı ortalarına kadar yoğun bir tempo kazanıyor. Rafting turları, kasım ayı sonlarında ise sona erer.

Yılda 20 milyon dolar girdi sağlıyor

Beşkonak Karabük Turizmi Geliştirme Kooperatifi Başkanı Refik Armağan, yörede nisan ayında başlayan raftingin haziran ayı sonlarında yoğun bir tempo kazandığını söyledi.
Bugünlerde günde ortalama 3-4 bin civarında turistin rafting yaptığını bildiren Armağan, "Yoğunluk eylül ayı ortalarına kadar devam eder. Bu dönemde günde 6-7 bin civarında turist rafting yapar. Kasım ayı sonlarında da sezonu kapatırız. Sezon boyunca 1 milyonun üzerinde yerli yabancı turiste rafting yaptırıyoruz" dedi.
Rafting için turistlerden kişi başı 8 ile 25 dolar arasında ücret alındığını bildiren Armağan, bölgede yasal olarak rafting yaptıran 35 firma bulunduğunu, ancak korsan olarak çalışan firmaların da olduğunu kaydetti.
Sektörde toplam 2 bin 500 civarında çalışan olduğunu ifade eden Armağan, rafting ile fotoğraf ve video çekimi, yiyecek içecek gibi girdilerle ülke ekonomisine yılda 20 milyon dolar civarında girdi sağlandığını kaydetti.
Raftinge en çok Rus turistlerin ilgi gösterdiğini anlatan Armağan, "Ayrıca Polonyalılar ile diğer Avrupa ülkelerinden gelen turistler de ilgi gösteriyor. Türk turistler son yıllarda raftinge daha fazla ilgi göstermeye başladı. Yurt içinden en fazla Ankara ve İstanbul'dan turist geliyor. Birçok ünlü sanatçı ve sporcu da bu sporu yapıyor" dedi.

Raftingde kalitenin artırılması isteği

Armağan, raftingciler olarak kalite standardını artırarak herkesin para kazanmasını istediklerini vurgulayarak, "Belirli bir standardın yakalanmasıyla hizmet kalitesi de artacaktır. Köprüçay'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın planlama yapmasını istiyoruz. Kış mevsiminde bölgemizde boş gezen gençlerimizin açılacak kurslar sayesinde eğitim görmesini ve kaliteli hizmet vermelerini istiyoruz. Bu konuda halk eğitim merkezimizden de destek bekliyoruz" diye konuştu.
Ulaşım konusunda da sorun yaşadıklarını belirten Armağan, turistlerin servislerle otellerinden gelişi ve dönüşlerinde zaman zaman yolun dar olması nedeniyle tıkandığını söyledi. Mevcut yolun turizme hizmet verecek bir yol olmadığını savunan Armağan, "Dedelerimiz zamanında yapılan yol turizm yolu olarak kullanıyor. Yetkilerimizin daha geniş bir yol yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Köprüçay'da rafting yapan Abdülkadir Ceylan da raftingin heyecan ve adrenalin veren bir spor olduğunu söyledi.
Rus turist Nelli Kinoyan ise raftingin keyif ve adrenalin veren bir aktivite olduğunu kaydetti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir