Bursa OSB’leri çevre ile dost yatırımlara yöneldi

Sürdürülebilir çevre bilincinin geleceğin ekonomisini kurmada önemli bir rolü olacağını düşünen Bursalı OSB’ler, çevreci dost yatırımlara yöneldi. Bursa OSB’leri böylece maliyet avantajı sağlayarak küresel rekabette de güçlerini artırmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Islah OSB statüsü kazananların da eklenmesiyle yakında sayıları 21’e çıkacak olan Bursa OSB’leri çevrenin korunmasına da önem göstererek sürdürülebilir bir ekonomi hedefl iyor. 45 bine yakın istihdamı ve 4 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye’nin önemli OSB’leri arasında yer alan Demirtaş OSB (DOSAB) son günlerde Buhar ve Elektrik üretim Santrali projesiyle gündeme geldi. “Bölgemizde yaratılan katmadeğer çok önemli boyutlara ulaşmış olsa da bizim yerimizde durma lüksümüz yok” diyen DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman, enerji santrali, su arz güvenliği ve çevre konusunda yatırımlara devam edeceklerini söyledi. DOSAB Buhar ve Elektrik üretim Santrali projesiyle ilgili bilgi veren Kahraman; “Maksimum düzeyde verim için elektrik tüketimimizin üçte birine denk gelen üretim planlanıyor. Kamuoyundan yanlış bilgiler çerçevesinde bir takım tepkiler gelse de ne kadar doğru ve çevreci bir yatırım yapacağımızı herkese anlatıyoruz. Buhar ve elektrik üretim santrali projesi ile milli ekonomiye büyük katma değer yaratacağız. Bunu yaparken de bölgedeki mevcut buhar üretim tesislerini kontrollü tek merkeze dönüştürerek daha iyi bir hava kalitesi sağlayacağız” şeklinde konuştu. 

İnegöl OSB çamuru yakarak enerji elde edecek 

Bünyesinde Sanko, Küçükçalık, Göl İplik, Karakoç, Özdilek, Starwood, Olmuksan gibi Türk sanayiinin devlerini barındıran İnegöl OSB atık su arıtma ve atık çamur kurutma tesisi yatırımlarına hız verdi. Bölgede atık su arıtma tesisleri kojenerasyon sayesinde kendi enerjisini üretirken, elde edilen sıcak hava ile de çamur kurutma işlemi yapılıyor. Arıtmanın ardından 85 ton/gün kapasitesi ile yüzde 23 susuzlaştırılmış çamur elde ediliyor. OSB Başkanı Erdoğan Şeremet, kapasiteyi iki katına çıkaracak yatırım için 4 milyon TL teşvik aldıklarını kaydetti. İnegöl OSB, önümüzdeki yıllarda çamurun yakılmasından enerji elde edilmesi ile ilgili bir yatırım da planlıyor. İnegöl OSB, Türkiye’de endüstriyel ve evsel nitelikli atık suların birlikte arıtıldığı ilk uygulama olarak öne çıkıyor. 

Gürsü OSB, HES yatırımı yapacak 

Sanayicinin enerji maliyetlerini düşürmek için yatırıma yönelen Gürsu OSB (GÜSAB), yapacağı HES yatırımıyla birlikte 50 megavatlık bir enerji nakil projesini de hayata geçirecek. Kendi enerjilerini üretmelerinin bölge sanayicisine büyük avantaj sağlayacağını kaydeden GÜSAB Başkanı Yunus Aydın, “Kestel 2 No’lu sanayi bölgesi ile birleşerek Uludağ OSB adını alacağız. Birleşme ile bölgenin enerji ihtiyacı iki katına çıkacak. En az 40 megavatlık bir enerji tüketimiyle karşı karşıya kalacağız. 

Bu durum yeni yatırımları zorunlu kıldı. OSB olarak Türkiye genelinde biri tamamlanmış, üç hidroelektrik santrali (HES) arasında değerlendirme aşamasındayız. HES yatırımına bağlı olarak bölgede yeni bir enerji nakil hattı yatırımı planlıyoruz. İleride doğacak ihtiyacı da göz önüne alarak 50 megavatlık bir nakil hattı için projelendirme yaptık” açıklamasını yaptı. 

Deri sektörü OSB çatısı altında organize oldu 

Türkiye’de kendine ait göleti olan ilk OSB niteliğindeki Bursa İhtisas Deri OSB’de deri sanayinin atık suları 28 milyon Tl’ye mal olan tesiste toplanıyor. Fabrikaların atıkları arıtma tesisine 3 hattan ulaşıyor. Türkiye’de kapalı çamur ve katı atık depolama sahasına sahip ilk OSB olduklarını dile getiren Bursa İhtisas Deri OSB Başkanı Aziz Demirkakan, 37 firmanın 150 ton/gün kapasiteyle üretim yaptığı bölgenin sektörün dev firmaları tarafından üretim merkezi olarak seçilmeye başlandığını söyledi.

Boyahaneler çevreci OSB'de toplanacak

Altyapı aşamasında olan Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas OSB (TOSAB), 2015 yılı ortalarından itibaren sanayicileri ağırlamaya başlayacak. Türkiye’nin en modern ve en çevreci OSB’sini kurmak için yola çıktıklarını anlatan TOSAB Başkan Vekili Osman Canik, “Bölgemiz ağırlıklı olarak tekstil ürünleri ihracatına hizmet edecek. Çevresinde bölgemize hizmet edecek küçük sanayi ve toplu konut alanları planlandı. Özellikle tekstil ürünlerini kirletecek bir sanayinin yakında olmamasına çalışılıyor. Zehirli maddeler, kir, pas gibi istenmeyen maddelerden arınmış örnek bir OSB hedefl iyoruz” dedi.