Bursa’da 7 eğitim kuruluşu 580 kişiye istihdam yaratacak

Bursa’da 7 kuruluş, okul öncesi, ilkokul ve lise alanlarında 7 bin 390 öğrenciye eğitim verecek özel okul statüsüne kavuşmak için yatırım teşviklerinden yararlandı. Bu okullar 56.8 milyon TL’lik yatırımla 580 kişiyi istihdam edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT 

BURSA - Dershanelerin özel okula dönüşümü Bursa’da hızlı başladı. Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nın mart ayında TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından dershanelerin özel okula dönüşme sürecinde de hızlı bir döneme girildi. Kanuna göre dershaneler için son tarih 1 Eylül 2015 olarak belirlenirken, bu tarihten sonra da faaliyetlerini eğitim sektöründe devam ettirmek isteyen kuruluşlar, özel okul kurmak için yatırım teşviklerinden yararlanıyor. Yatırım teşvik belgelerinin sektörel dağılımına ilişkin Resmi Gazete’de nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarına ilişkin yayınlanan listelere göre son üç ayda Bursa’da eğitim kurumu açılması için 7 kuruluş yatırım teşviklerinden yararlanmaya hak kazandı. Bilfen, Cebir Koleji, Özel Eylemeri Hayat Bilgisi Eğitim Kurumları, Birinci Sınıf Eğitim, Mavi Deniz ile Özel Bursa Çocuk Üniversitesi adlı kuruluşların yapacağı yatırım tutarı 56.8 milyon lirayı buluyor. Toplamda okul öncesi, ilkokul ve lise alanlarında 7 bin 390 öğrenciye eğitim verecek kuruluşlarda 580 kişi istihdam edilecek. Yatırımlar kapsamında öngörülen yatırım teşvikleri arasında 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yüzde 80 vergi indirimi, yüzde 40 yatırıma katkı oranı ve KDV istisnası yer alıyor.

Hangi okul kaç öğrenci alacak?

• Bilfen Eğitim Kurumları, bin 248’i ilkokul, 672’si lise, 160’ı da okul öncesi olmak üzere toplam 2 bin 80 öğrenci kapasiteli okul açacak. 366 kişinin istihdam edileceği okulun yatırım tutarı 8,4 milyon lira olacak. 

• Özel Eylemer Eğitim Kurumları ilk, orta ve lisede bin 200, okul öncesi eğitimde ise 100 olmak üzere toplam bin 300 öğrenci kapasiteli okul açacak. 110 kişiye istihdam sağlanacak ve 13.4 milyon liraya mal olacak eğitim kurumu için öngörülen destekler arasında 6 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, yüzde 70 vergi indirimi, yüzde 30 yatırıma katkı oranı yer alıyor.

 •Hayat Bilgisi Özel Öğretim Kurumları da 85 kişinin istihdam edileceği, 4.9 milyon liralık yatırımla ilk, orta, lise ve okul öncesi alanında 500 öğrencinin eğitim alacağı bir okul açacak. 

• Özel Bursa Çocuk Üniversitesi adı altında açılacak okulda ilk, orta ve okul öncesi alanda 750 öğrenciye eğitim verecek. 75 kişi istihdam edecek olan okul 10 milyon 750 bin liraya mal olacak. • 2 milyon 899 bin liralık teşvik alan ve 40 kişiyi istihdam edecek olan Cebir Koleji ise ortaokul, ilkokul ve okul öncesi alanında 660 öğrenciye eğitim verecek. Sadece lise eğitimi verecek olan Birinci Sınıf Özel Eğitim Kurumu 700 öğrenci için 2,6 milyon liralık yatırım yapacak.

• Mavi Deniz ise okul öncesi 120, ilk, orta ve lise bin 280 öğrenci için 14 milyon liralık yatırımla 140 kişiyi istihdam edecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir