Bursa’nın 2015 gündemi Batı OSB

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Fiziki anlamda doyum noktasına gelen Bursa’da yeni bir sanayi bölgesi kurulması için harekete geçildi. Sanayicinin ısrarlı istekleri sonucu BTSO öncülüğünde Büyükşehir belediyesi desteği ile çalışmalar başladı. Bakanlıklar nezdinde yapılan girişimler sonucu Bursa-Karacabey arasında Badırga bölgesinde yer belirlendi. 

Batı OSB olarak adlandırılan yeni sanayi bölgesi Bursa’nın hâlihazırdaki sanayi bölgelerinin neredeyse tamamı kadar bir alanı kapsıyor. 1300 hektar. Batı OSB’de lojistik merkez, mükemmeliyet merkezleri, çalışanlar için uydu kent yer alacak. Yatırım için seçici olunacak. Katma değerli üretime öncelik verilecek. Çevreci olmayan üretime geçit verilmeyecek.  Yeni sanayi bölgesi talebi fiziki ihtiyacın yanında çevre kirliliğinin de önüne geçilmesini hedefliyor. Şöyle ki Bursa’nın sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 25’i OSB’ler dışında. Büyük bölümü yıllar önce verimli tarım arazilerinin bulunduğu ovaya kurulmuş ve denetimden uzak. Bu bölgedeki tesisler yeraltı sularını kullanıyor ve atıklarını Nilüfer deresine deşarj ediyor. Sonucunda bir zamanlar balık tutulan Nilüfer deresi bugün simsiyah akıyor! Büyükşehir belediyesi de sanayicinin arsa isteğini fırsat görüp OSB dışındaki üretimi yeni sanayi bölgesinde toplamak istiyor. Bu konuda üreticiler ile görüşülmüş ve kendilerinden söz alınmış. 

Batı OSB projesine ilişkin kaygılar da yok değil. İstanbul'un yükünün azaltılması ve olası yeni yükün çevre illere kaydırılma stratejisiyle birlikte sanayinin Bursa’ya taşınacağı gibi.

Bununla birlikte tartışılan bir diğer senaryo Bursa’daki mevcut sanayinin kentin içinde kaldığı gerekçesiyle batıya doğru taşınması için yer açılması. Batı OSB’ye şehir plancıları ve tarım kesimi de tepkili. Şehir plancıları Batı OSB’nin Bursa’nın anayasası olarak kabul edilen 1/100.000’lik plana aykırı olduğunu ve kentin geleceği adına kaygılar taşıdıklarını belirtiyor. Çarpan etkisini de dikkate aldığınızda oluşacak nüfus yoğunluğunu Bursa’nın kaldıramayacağını öne sürüyorlar. 
Tarım kesimi de verimli tarım arazilerinin sanayi alanına dönüştürülmesinin yanlış olduğunu, sanayi alanlarının tarımsal anlamda verimsiz bölgelerde kurulmasına işaret ediyorlar. Sanayinin yatay değil dikey büyümesi gerektiğine vurgu yapıyorlar. 

Türkiye’nin 2023 hedefleri ve bu hedeflerde Bursa’nın rolünü dikkate aldığımızda Batı OSB’nin kurulması kaçınılmaz görünüyor. Bir an önce kurulması için yoğun mesai verildiğini de ekleyebiliriz.        
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar