Konya'da hızlı bir gelişme var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

 
 
Önceki gün Konya'ya gittim. Uçak Konya Havaalanı'na yaklaşırken, alan çevresindeki buğday tarlaları dikkati çekerdi. Şimdilerde şehrin çevresinde giderek yayılan fabrika binalarının çokluğu insanı şaşırtıyor.
Havaalanından şehre giderken yolun sağındaki-solundaki organize sanayi bölgeleri, siteleri insanın moralini yükseltiyor.
Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, "2001 yılında 100 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Konya'da son 11 yılda ihracat 12 kat arttı. 2011 yılında 170 ülkeye 1.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Ocak-Haziran 2012 döneminde 658 milyon dolar ihracat yapıldı. Konya'da faaliyet gösteren sanayicilerimizin yüzde 65'i ihracat yapıyor" diyor..
Konya'nın ihracatının yüzde 55'ini sanayi mamulleri oluşturmaktadır. Bu oran Konya'nın artık tarımın yanı sıra bir sanayi şehri olduğunun oransal ifadesidir. Konya'da 2005 yılında 679 ihracatçı firma bulunurken, bugün 1.249 firma ihracat yapmaktadır.
Konya'da ilçeleri ile birlikte 9 organize sanayi bölgesi, 38 adet küçük sanayi sitesi ve 3 adet özel OSB var.
Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 40 sektörde 381 firma faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 30 bin kişi çalışıyor.
Konya sanayisinin yüzde 99'luk bölümü küçük ve orta boy işletmelerden (KOBİ) oluşmakta. 32 bin KOBİ'siyle de 'Konya KOBİ Başkenti' durumunda.
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya'dan sonra Türkiye'de en fazla istihdam ve katma değer Konya'da. Konya'da 50 ve daha fazla işçi çalıştıran firma sayısı 263 olmuş.
Konya Sanayi Odası, otomotiv yan sanayi, döküm ve ayakkabıcılık sektörlerinde kümelenme projeleri yürütüyor.
Konya, ayakkabı sanayinde üretim kapasitesi olarak İstanbul ve İzmir'in ardından 3. sırada yer almaktadır ve Türkiye pazarının yüzde 15'ine sahip.
Konya'da günde 100 bin, yılda 30 milyon çift ayakkabı üretiliyor. Ayakkabı sanayinde üretim kapasitesi 50 milyon çifttir.
Konya'da ayakkabı makineleri imalatı da yapılmaktadır.
Kümelenme projesi yürütülen döküm sektöründe Türkiye'nin en iddialı illerinden biri. Yıllık 200 bin ton üretim kapasitesi ile Türkiye'nin toplam döküm üretiminin yüzde 18'i Konya'da gerçekleştiriliyor.
Kümelenme kapsamındaki savunma sanayiindeki firma sayısı 17'ye yükselmiş.
Araçüstü ekipman sanayiinde yüzde 75 ile pazar lideri olan Konya, tarım alet ve makinelerinde Türkiye pazarının yüzde 65'ine sahip. Ziraat alet ve makineleri ihracatının yüzde 45'ini gerçekleştiriyor.
Makine ve aksamları sektöründe ihracat, bir önceki yıla oranla yüzde 33 artarak, 260 milyon dolara ulaşmış.
Değirmen makinaları imalatında anahtar teslimi un, irmik ve makarna fabrikası yapan fabrikalara sahiptir.
Konya, büro mobilyalarında ülke sektöründe ihracat lideri.
Konya gıda sektöründe, öğütülmüş tahıl ürünleri, çikolata ve şekerleme, şeker, süt ve süt ürünleri, tuz ve yağ ürünlerinde de gelişme içinde. En fazla makarna ihracatı yapan 2. firma Konya'da .
2011'de Türkiye genelinde verilen 4619 teşvik belgesinin 259'u Konya'ya verilmiş.. Bu belge sayısıyla Konya, İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.
TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye'nin ilk bilim merkezi Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde inşa ediliyor.
Rakamlar tabii ki önemli. Ama bu rakamların arkasındaki gelişmeleri görmek için Konya'ya gitmek gerek. Konya'daki girişimciler sorunlarını öne çıkartmadan, Konya'nın potansiyelinden söz ediyor, gelişme hedeflerini anlatıyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018