Büyük sanayi yatırım alanları

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Aynı zamanda bir tarım şehri olan Sakarya’da, sadece şehir merkezinde ve yakın çevresinde 10’dan fazla da küçük sanayi sitesi bulunuyor. Şehir merkezine yakın veya yerleşim yeri içinde kalmış, genişleme imkanı bulunmayan bu küçük sanayi sitelerinin tamamına yakınında önemli altyapı sorunu var. Islah edilmeleri mümkün değil. 

Yani, tamamına yakını kentsel dönüşüm projesi kapsamında. 

Sakarya’da bugüne kadar gerçekleştirilmiş örnek bir kentsel dönüşüm projesi yok. Geçtiğimiz yıllarda Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Dörtyol Sanayi Sitesi için bir girişimi oldu ancak hayata geçirilemedi. Ama şimdi yeni bir fırsat daha doğdu. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde hazırlanan ve 2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi’ne göre, şehir içinde kalan sanayi sitelerinin, şehir dışına taşınmasına destek verilecek olması aslında sadece Dörtyol Sanayi Sitesi için değil, Sakarya’daki bütün sanayi siteleri için de bir fırsat. Altyapı sorunu olmayan, daha modern ve daha büyük alanlarda üretim yapmak veya hizmet vermek için Sakarya’da daha büyük alanlara ihtiyaç var. 

İstanbul’un sanayi yükünün Anadolu’ya doğru kayması Sakarya’nın önemini daha da artırmış durumda. Bu nedenle Sakarya’ya olan yatırım taleplerinin sayısı da her geçen gün artıyor. 

Sakarya, sanayi ve tarım yatırımları için uygun bir alan. Mevcut konumu itibariyle İstanbul’dan gelen toplu ve büyük yatırım taleplerine de cevap verebilecek durumda. 
Ancak bu yatırım taleplerinin çok iyi planlanıp kontrol altında ve sürdürülebilir olması gerekiyor. Yıllar önce o günün şartlarına göre ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılan küçük sanayi siteleri artık bugünün taleplerine cevap verebilecek durumda değil. 
Bu nedenle bugün yapılan yatırımların da yıllar sonrasının taleplerine cevap verebilecek nitelikte planlanması önemli. 

Diğer taraftan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın büyük sanayi yatırım alanlarının belirlenmesiyle ilgili başlatmış olduğu çalışma Sakarya’yı da yakından ilgilendiriyor. 

Bu çalışmayla Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelin harekete geçirilmesi ve kaynakların verimli kullanılarak üretim kapasitesinin artırılması amacıyla ülke genelinde büyük sanayi yatırım alanlarının oluşturulması ve bu sayede küresel ölçekte rekabet edebilirliğin ve bölgesel gelişmenin sağlanması amaçlanıyor. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi Sakarya’nın büyüme modeli ile de örtüşüyor. 

Faaliyette olan ve yeni kurulacak olan Organize Sanayi Bölgeleri ile hızla gelişen Sakarya’da, üretime dayalı bir sanayi modelinin oluşturulmasına çalışılıyor. 

Bu nedenle de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın oluşturmaya çalıştığı “Büyük Sanayi Yatırım Alanları” Sakarya için kaçırılmaması gereken önemli bir fırsat, ancak tarım alanlarını korumak şartıyla…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016