Büyük satış dalgasına hazırlanıyorlar

Fon yöneticileri Fed’in büyük ihtimalle gelecek yıl faizleriyükseltmeye başlamasıyla birlikte tahvil fiyatlarının seyri tersine dönmeden önce harekete geçmek istiyorlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın en büyük yatırımcılarından bazıları, ABD Merkez Bankası’nın faizleri düşük tutarak riskli yatırımlara yeşil ışık yakmasına rağmen sabit getirili ve görece yüksek riskli varlıklardan çıkmaya başladı. Loomis Sayles, GAM ve Standish gibi küresel varlık yönetim şirketleri, ABD’li hem spekülatif hem de yatırım yapılabilir kredi notuna sahip şirketlerin tahvillerinde fiyatların yükseldiğini, dolayısıyla getirilerin gerileyerek söz konusu tahvillerin çekiciliğinin azaldığını söylüyorlar. 

Reuters’ta yer alan analize göre fon yöneticileri Fed’in büyük ihtimalle gelecek yıl faizleri yükseltmeye başlamasıyla birlikte tahvil fiyatlarının seyri tersine dönmeden önce harekete geçmek istiyorlar. Toplam 120 milyar dolar varlığı yöneten İsviçreli varlık yönetim şirketi GAM Holding AG’de yatırım yöneticisi olan Jack Flaherty, “Değerlemeler fazla yüksek olmaya başladı, satarken erken davranmanız iyi olur, çünkü piyasa dönmeye başladığında beklenenden çok daha sert hareket edebilir” dedi. Tahvil getirileri 2014’e iyi başladı. Barclays ABD toplam getiri endeksine göre yılın ilk altı ayında getiriler yaklaşık yüzde 3.8 oldu. ABD dışındaki yatırımcılar ve emeklilik fonlarının devam eden ilgisi sabit getirili menkul kıymet fonlarına para girişinin devam etmesini sağlıyor. Artan ilgi ile birlikte riskli tahviller ile risk içermediği varsayılan ABD Hazine tahvilleri arasındaki getiri farkı da azalıyor. ABD Hazine tahvilleri ile şirket tahvilleri arasındaki getiri farkının 2007’den bu yana en düşük seviyeye gerilemesi yatırımcıların tahvil ihraç eden şirketlerin mali gücüne güven duyduğuna işaret ediyor. 

Şirket tahvillerinin payı azalıyor 
Yatırım portföyünde ABD yüksek getirili şirket tahvili payını azaltan GAM, gelecek aylarda bu oranı daha da azaltmayı öngörüyor. GAM yüksek getirili ABD şirket tahvilleri yerine gelişmekte olan ülkelerin yerel para birimlerindeki tahvil piyasalarına ve hisseye çevrilebilir tahvillere (convertible bonds) yöneliyor. Flaherty, Wall Street’teki aracı kuruluşların şirket tahvili piyasasındaki varlıklarını azaltmış olmaları nedeniyle Fed’in faizleri yükseltmeye başlamasıyla birlikte piyasada likiditenin yatırımcılar açısından büyük bir sorun olabileceğini düşünüyor. Eskiden büyük bankalar, ellerinde yüksek miktarda tahvil stoku bulundurdukları için hem tahvil almak hem de satmak daha kolaydı. Yeni düzenlemeler bankaların bu tür varlıkları bilançolarında tutmalarını maliyetli hale getirdi. 

Değerlemeler yüksek 
Yatırımcılar, Bank of America- Merrill Lynch tarafından sağlanan verilere göre pazartesi itibariyle ellerinde ABD devlet tahvili yerine yüksek getirili şirket tahvili tutmak için 353 baz puan ek getiri istiyor. Fakat yüksek getirili tahviller konusunda uzman olan Lehmann, Livian, Fridson Advisors baş yatırım yöneticisi Marty Fridson, mevcut seviyenin adil fiyat (fair value) yöntemiyle yapılan değerlendirmeye göre 551 baz puan olması gereken ek getirinin çok altında kaldığına dikkat çekiyor. 

Yatırım yapılabilir şirket tahvilleri ile ABD Hazine tahvilleri arasındaki getiri farkı ise 109 baz puan düzeyinde bulunuyor. Ortalama bir yüksek getirili ABD şirket tahvilinin getirisi pazartesi günü yüzde 4.8 ile bu tahvil sınıfı için tarihi düşük seviyeye geriledikten sonra yüzde 5.28’e yükseldi. Yatırım yapılabilir şirket tahvillerinin ortalama getirisi ise yüzde 2.97 civarında bulunuyor. Boston merkezli varlık yönetim şirketi Standish Mellon yatırım yönetimi başkan yardımcısı David Horsfall ise “Fed (mevcut politikasına) ne kadar uzun süre devam ederse, (bu politikanın) sonuna gelindiğinde o kadar yıkıcı etkisi olacak. Standish Mellon toplam 160 milyar dolar tutarında sabit getirili menkul kıymet yönetiyor. Horsfall bir dönem portföyünün yüzde 60’ının yatırım yapılabilir kredi notuna sahip şirket tahvillerinden oluştuğunu, ancak şu anda bu payın yüzde 5-6’ya gerilediğini söyledi. 
Yüksek getirili şirket tahvillerinin payı yüzde 40’a kadar yükseldikten sonra şu anda yüzde 8-10 düzeyine inmiş durumda. Standish bu tür tahviller yerine Yeni Zelanda ve Avustralya devlet tahvilleri ile enfl asyona dayalı ABD Hazine tahvili aldığını söylüyor. ABD kağıtlarının getirisi enfl asyondaki artışa paralel yükseliyor. Prudential Fixed Income şirketinin yöneticilerinden Gergory Peters, “Tahvil tarafından bakınca dikkatli olmak lazım. Piyasa döngünün sonuna bu kadar yakınken kötü hikayelere prim vermeyecektir” dedi.

Tahvil piyasasına güçlü para girişi sürüyor
ABD şirket tahvili piyasasına para girişi ise hem ABD Hazine tahvillerinden yüksek getiri sundukları hem de hisse senetleri kadar riskli olmadıkları için devam ediyor. Lipper verilerine göre geçen yıl 5 milyar dolar net çıkış olan ABD yüksek getirili tahvil piyasasına bu yıl net 7.1 milyar dolar para girişi oldu. Yatırım yapılabilir şirket tahvillerine ise geçen yılki 33.8 milyar dolar girişin ardından bu yıl da 43.7 milyar dolar giriş oldu. Lehmann’dan Marty Fridson, tahvil fiyatlarında oynaklığın az olması nedeniyle satışların başlamasının ihtimalini düşük görerek, “Fed 2015’e kadar faizleri yükseltmeyeceğini söyledi. O ana kadar yatırımcıların endişe etmesine gerek yok” dedi. Bazı varlık yöneticileri getiri farklarının daha da azalabileceğini belirtiyor. GW&K ortaklarından portföy yöneticisi Mary Kane, ABD yüksek getirili şirket tahvilleri ile ABD Hazine tahvilleri arasındaki getiri farkının 100 baz puan, yatırım yapılabilir şirket tahvilleri ile devlet tahvilleri arasındaki getiri farkının ise 50 baz puan daha gerileyebileceğini düşünüyor. Kane, “Bu bir izafiyet oyunu. Dünyada getiri sıfır ise, (en kötü tahvillerden sağlanacak) yüzde 5 getiri oldukça iyidir” dedi. Flaherty, “Bu oyunun sonuna gelindiği zaman herkes bu tahvilleri elden çıkarabileceğini söylüyor olacak. Ancak herkes kapıya aynı anda yönelirken zamanında elinizden çıkarabilecek misiniz" diyor.