Büyüme performansı için ne dediler?

Oda başkanları yüzde 4 ile piyasa beklentileri çerçevesinde gelen 2013 büyüme oranını değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye ekonomisi, 2013 yılının son çeyreğinde yüzde 4.4 büyüdü, 2013 yılının tamamında ise yüzde 4 büyüdü.  Yıllık büyümeye, kamu toplam talebinin katkısı 1.6 puan, özel tüketim ve özel yatırım harcamalarının katkısı ise sırasıyla 3.1 puan ve 0.1 puan oldu.

İşte oda başkanlarının büyüme ilişkin değerlendirmeleri:

ASO Başkanı Nurettin Özdebir:
Sanayi yeniden büyümenin lokomotifi haline geldi

Dördüncü çeyrekte iç talebin büyümeye katkısında 3. çeyreğe göre bir artış olduğuna işaret eden Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, diğer yandan ihracatta yılın 3. ve 4. çeyreğindeki düşüşün, dış ticaretin büyüme üzerindeki olumsuz etkisini artırdığını belirtti.  Özdebir, “Bu veriler, 2013 yılında büyümenin iç talep artışından kaynaklandığını göstermektedir. Alınan tedbirler nedeniyle iç talep artışının bu yıl geçen yıla göre daha sınırlı kalacağını söyleyebiliriz. Yılın ilk iki ayına ilişkin dış ticaret verileri, bu yıl dış talebin büyüme üzerindeki etkisinin geçen yıla göre daha olumlu olacağı beklentilerini güçlendirmektedir"  değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yılın son iki çeyreğinde imalat sanayindeki büyümenin genel ekonomik büyümenin üzerinde olduğuna dikkati çeken Özdebir, bu durumun sanayiciler olarak kendilerini memnun ettiğini belirtti.  

"Sanayi Türkiye'de yeniden ekonomik büyümenin lokomotifi haline gelmiştir" diyen Özdebir, bunun devam etmesi için başta ekonomi yönetimi olmak üzere herkesin yeniden üretime, yatırıma odaklanması gerektiğini ifade etti.  

ATO Başkanı Salih Bezci:
Yüz akı bir büyüme rakamı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci de geçen yılın 4. çeyreğindeki yüzde 4,4'lük büyüme oranının dünyadaki ekonomik gelişmeler dikkate alındığında "önemli bir başarı" olarak değerlendirilebileceğini kaydetti. Bezci, Türkiye'nin 2013'teki yüzde 4 büyüme oranını "yüz akı bir büyüme rakamı" olarak nitelendirdi.

Türkiye'nin 2009'dan itibaren büyüme çizgisini aşağıya indirmemeyi başardığına dikkati çeken Bezci, "Küresel ekonomi bizim gibi gelişen ülke ekonomileri için zor bir süreç yaşadığı halde Türkiye'nin yüzde 4 büyüme sergilemesi çok önemlidir. Türkiye bu açıklanan verilerle 820 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Ülkenin verimliliğe dayalı bir büyüme sürecine girmesi için Ar-Ge yatırımlarını artırması gerektiğini de belirten Bezci, Ar-Ge harcamalarının artmasının ekonomik büyümenin sürdürülebilmesi açısından riskleri azaltacağını ifade etti.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:
Her ay 14 milyar dolar ihracat gerek

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Büyümede Avrupa'da açık ara birinciyiz. Bu kadar olumsuzluğa rağmen ciddi büyüme rakamı geçirdik" dedi.

Türkiye'nin, gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında büyüme rakamlarının, bu ülke ortalamalarının biraz altında kaldığını belirten Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Avrupa'da büyümede açık ara birinciyiz. Bu kadar olumsuzluğa rağmen ciddi büyüme rakamı geçirdik. Ocak-şubat aylarında ihracatımızda ciddi olmasa da önemli artışlar kaydediyoruz. Toplamda yüzde 6,2 artış var, bunun çok büyük kısmının, yüzde 7,5'luk büyümesi AB'den geliyor. Bu da bizim için aslında 2014'ün daha iyi olacağına ilişkin öncü bir işaret."

Zeytinoğlu, bu aydan itibaren her ay 14 milyar dolar ihracat gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, bunun Türkiye açısından tarihi bir rekor olacağını vurguladı.

Dış ticaret açığındaki azalmanın tamamen TL'nin değer kaybetmesinden kaynaklandığını ifade eden Zeytinoğlu, bu yıl kaybedilen bir şey olmadığını, önümüzdeki dönemde hedeflerin yakalanacağını dile getirdi.


MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:
İstikrarlı büyüme sürüyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin olağanüstü şartlardan geçmesine rağmen, istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürdüğünü bunu büyük bir başarı olarak gördüklerini ifade etti.

Türkiye'nin ısrarlı bir şekilde istikrarlı büyümesini sürdürdüğüne dikkati çeken Olpak, şunları kaydetti:

"Rakamları yorumladığımızda görüyoruz ki Türkiye, 17 çeyrektir büyümesini aralıksız sürdürmektedir. Böylece 2013 ortalama büyümesini öngörülerimiz doğrultusunda yüzde 4 ile kapattık. 4. çeyrek büyümeyi yurt içi tüketim, kamu ve özel sektör yatırımları ve devletin nihai tüketim harcamaları yukarı yönlü etkilerken, yurt dışı talep büyümeyi negatif yönde etkilemiştir. 3. çeyrekte görülen özel sektör yatırımlarındaki artış dördüncü çeyrekte de devam etmektedir.

17 Aralık süreciyle başlayan çalkantılı sürece rağmen özel sektör yatırımlarındaki artışın özel sektörün piyasaya olan güvenini göstermesi bakımından güçlü bir mesaj olduğuna inanmaktayız. 2014 yılı ilk çeyrekte yüzde 4 bandında bir büyüme öngörüyoruz. Yılın diğer kalanında da pozitif yönde devam edeceğini düşünüyor ve Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde büyümesine devam edeceğine inanıyoruz."  


İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Kopuz:
2013 çok zor bir yıldı, yüzde 4 büyüme önemli

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz ise Türkiye ekonomisinin 2013 yılında yüzde 4 büyümesine ilişkin, "2013 yılı çok zor bir yıl oldu. Türkiye, hem içeriden hem de dışarıdan türlü saldırılara uğradı. Ama buna rağmen yüzde 4 büyümeyi başardı. Bu yılın ilk çeyreğinde de iyi bir büyüme performansı göstereceğine inanıyorum" dedi.

Geçen yıla ait büyüme rakamının Türkiye için ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Kopuz, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin 2012 yılı büyümesinde 152 milyar dolarlık ihracatın içinde 13 milyar dolarlık altın ihracatı vardı. Oysa 2013 yılı ihracatı altın ihracatı olmaksızın diğer mallar ihracatı ile 151 milyar dolara ulaştı. Bu ihracat rakamı, 2013 yılında elde edilen büyümeye büyük katkı sağladı. Bu noktada, 2014 yılının ilk çeyreğinde de, güçlü sanayi üretim verisi ve ihracat performansı ile 10 Haziran'da yayınlanacak 2014 yılı ilk çeyrek verisinin beklenenden yüksek geleceğine inanıyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir