Büyümede toparlanma işaretleri

Ömer Faruk ÇOLAK
Ömer Faruk ÇOLAK EKONOMİ ATLASI dunyaweb@dunya.com

Küresel krizin başladığından bu yana büyüme en çok konuşulan konuların başında yer aldı. Her yılın başında yeni bir umutla küresel ekonomide büyümenin istikrara kavuşması beklendi. 2015 yılı da öyle başladı. Kısmen de olsa ekonomilerde kıpırdanma oldu. Gelişmiş ülkeler arasında ABD ve İngiltere bu konuda pozitif eşiğe ulaşmış görünüyorlar. Ancak bu tablo genel olarak ne Avrupa Birliği  (AB)  için ne de gelişmekte olan ülkelerin çoğunluğu için geçerli değil.

Türkiye açısından kendi ekonomisindeki büyüme kadar, ihracatta en büyük ortağı olan AB’deki büyüme önemli. Çünkü AB’de büyüme oranın artması Türkiye’nin ihracatına olumlu yönde yansıyor. Bundan dolayı da AB ülkelerinin yılın üçüncü çeyrek büyüme oranlarını biz de merakla bekliyorduk. Geçen hafta büyüme rakamları açıklandı. Sonuçlar hem AB hem de Türkiye için istenilen düzeyde çıkmadı ise de, geçtiğimiz yıllara göre daha olumlu bir patikaya girildiğini göstermekte. AB yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre %1.9, Euro Alanı da %1.6 büyüdü. 

Yılın üçüncü çeyreğinde AB’nin en hızlı büyüyen ekonomisi %4.3 ile Çek Cumhuriyeti oldu. AB’nin sürükleyici ekonomiler olan İngiltere’de %2.3 ile oldukça iyi büyüdü. Bu grupta yer alıp da büyümede geri kalan ülke %0.9 ile İtalya oldu, Almanya %1.7, Fransa %1.2 büyüdü. AB’nin en sorunlu ekonomisi Yunanistan ise yılın üçüncü çeyreğinde %0.4 küçüldü.

AB'de büyüme halka yansımadı

Bu rakamlar AB ekonomisinin toparlanmaya başladığını göstermekte. Ancak krizin yükü geniş kitlelere yüklendiği için büyüme oranı halka olumlu yansımadı. Yani büyümenin gelir adaletsizliğini gidermede bir katkısı olmadı. Bundan olsa gerek IMF, Dünya Bankası, AB ve OECD web siteleri gelir eşitsizlik üzerine çalışmalarla dolu. Fakat hiçbiri krizin ana sorumlusu finans sektörüdür demiyor, bunu deseler, finans sektörünün de bu maliyetten payını alma olasılığı ortaya çıkacak. Basit bir ifade ile camı kıran kenarda keyfine bakarken, suçsuz olanın kulağı sonuna kadar çekiliyor. Küresel ekonomi, küresel para baronlarına teslim olmuş durumda. Şimdilik.

1111-025.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Çin böyle gider mi? 04 Ekim 2019
Yeni parasal ralli 27 Eylül 2019
Trump etkisi 13 Eylül 2019
Kapıyı çalan kimdir? 06 Eylül 2019
Talep mi borç sorunu mu? 30 Ağustos 2019