Robot gazeteciler dönemi yakın

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

"Dijital dünyanın gelişimi, gazetelerin sonunu mu getirecek?" sorusu yeni değil. Gençler başta olmak üzere, birçoğumuz için habere ulaşma yolu değişti ve değişmeye devam ediyor. Fakat kağıt kadar, gazetecilerin de geleceği tehlikede. Neden mi? Çünkü Automated Insights, ham verileri kullanarak içerik yaratmayı ve bu içerikle saniyede 2 bin makale yazmayı başarabilen bir yazılım geliştirdi. 

Şirket 2014'te 1 milyar makale üretti. Şirketin bir yılda attığı tweet sayısı ise 500 bin. 
Dijital dünyada yaşanan gelişmeler, 2025 yılına kadar dünya genelindeki gazetelerin yüzde 90'ının robot gazeteciler tarafından üretilebileceği anlamına geliyor. 

Bu yazılımı geliştiren isim tabii ki bir gazeteci değil! Hiç kimse kendi sonunu getirmek istemez.
ABD'li biligisayar mühendisi Robbie Allen, IBM ve Cisco'da çalıştıktan sonra, 2007 yılında kendi şirketi Automated Insights'ı kurmuş. Hedefini de içerik üreten yazılım geliştirmek olarak tanımlamış.
Wordsmith Platformu ile birlikte çalışan şirket, rakam, yorum gibi büyük miktarda ham veriyi süzgeçten geçirip, anlamlı makaleye dönüştürebiliyor. Hatta farklı uygumalar sayesinde yazı diline bile müdahale edilebiliyor. Örneğin teknik bir tanımlama için olgusal bir dil; spor yorumları için daha rahat ve esnek bir dil kullanılabiliyor.

Peki Robbie Allen, gazetecileri zor durumda bırakacak bu işe neden soyunmuş? Şöyle anlatıyor: "Spor istatistiklerine çok meraklıyım. Uzun süre, bu ham verilerin çok daha akıllı bir şekilde yansıtılmasının yolunu aradım. Dünya hergün daha fazla veri üretiyor ve bu verilerin analiz edilmesi gerekiyor. Ses, görüntü, hatta duygu alıcılarının sayısı artacak ve her geçen gün daha fazla veri üretilecek. Biz bugün dünya genelindeki gazetelerin toplamından daha fazla içerik üretiyoruz. Gelecek bu."

Samsung, Yahoo dahil olmak üzere, çok sayıda şirket Allen'ın sunduğu hizmetlerden faydalanıyor. Bazıları internet için küçük bir reklam; diğerleri 140 karakterlik Twitter mesajı istiyor. Reklam ajansları ise Allen'ın şirketi sayesinde müşterilerine ilettikleri bilgi hacmini önemli ölçüde artırmayı başarmış durumdalar.

Haber atlatan robot gazeteci

Robot gazeteciler, canlı meslektaşlarına haber atlatmayı da başarmışlar. Geçtiğimiz günlerde California'da gerçekleşen bir deprem, olayın meydana gelmesinden üç dakikadan daha az bir zaman sonra, L.A. Times tarafından dünya haber ajanslarına ulaştırıldı. Bunu gerçekleştiren yazılımın adı Quakebot. L.A. Times'da çalışan bir gazetecinin geliştirdiği yazılım, sürekli olarak ABD Deprem Araştırma Merkezi'ne bağlı. Bir deprem meydana geldiğinde ise, ham veriler yazılım tarafından makaleye dönüştürülüyor. İşte o makaleden bir bölüm:

"Westwood, California'ya  yaklaşık 5 mil mesafede 4.7 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Sabah 6.25'te gerçekleşen depremin merkez üssü Beverly Hills'e 6 mil, Universal City'ye 7 mil ve Sacramento'ya 348 mil uzaklıkta. Bölgede son on gün içinde, 3.0 ve üzeri şiddetinde hiçbir deprem gerçekleşmedi."

Gelinen bu noktada sormamız gereken soru belki de şu: Bir robot gazeteci ne zaman Pulitzer ödülüne layık görülecek? 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar