Can Suyu

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Öncü göstergeler ve de piyasa gözlemleri ekonomide yavaşlamanın giderek ciddiyet kazandığını gösteriyor.

Yavaşlama daha ciddi boyuta ulaşmadan ekonomiyi harekete geçirecek önlemler almak gerekir.

Üretimin yavaşlaması, ekonominin büyümesinin durması demektir. Gelir kaynaklarının kuruması, istihdam imkanlarının daralması demektir. Fakirlik demektir.

Üretimin yavaşlamasının nedenleri  (1) İç talebin giderek küçülmesidir. (2) Yılbaşından bu yana ihracat artışının gerilemesidir. İç ve dış talep olmazsa üretim artmaz. Kimse boşuna yatırım ve üretim yapamaz.

Ekonomik faaliyet, üst gelir grubunun lüks otomobil talebine ve de lüks kışlık ve yazlık rezidans talebine dayalı hale geldi.

Tarımda üretici kâr edemediğinden üretimden vazgeçiyor. Gıda maddeleri tüketiciye giderek daha yüksek fiyatla ulaşıyor. Tarım ve diğer gıda ürünlerinde üretici de mutsuz, tüketici de. Sanayide talep küçülünce yatırımlar, üretim yapılamaz oldu.

Anadolu piyasasının durumunu yöresel ticaret ve sanayi odaları ile TOBB’un izlemesi ve bilgi vermesi gerekir.

Ne var ki böyle bir izleme yapılmıyor.

Anadolu piyasasının harekete geçmesi “alt ve orta gelir grubunun para harcamasına bağlı.

Alt ve orta gelir grubunun harcayacak parası kalmadı. Borçlanma limiti doldu. Borçlanarak da para harcayamıyor.
Sadece 2015 yılına mahsus olmak üzere ve sadece 2015 yılında duran çarkları harekete geçirmek için 2015 yılı bütçesinde sınırlı bir açığı göze alarak ekonomiye para akıtma imkanı değerlendirilebilir.

Maliye Bakanlığı bugüne kadar sıkı maliye politikası uygulamada başarılı oldu. Seçim döneminde bile bütçe disiplinine uyuldu. 2015 Yılı ilk yarısında bütçe gelirleri, giderlerini karşılıyor. Hatta biraz da fazla var.  2015 Yılında ekonominin özel durumu dikkate alınarak bütçede ne kadar açık verileceği önceden belirlenir. (Milli gelirin yüzde 1’i kadar açık 8 milyar TL. eder. Yüzde 2’si açık 16 milyar TL. eder.)

Önceden belirlenen bütçe açığına dayalı olarak, alt ve orta gelir gruplarına bir defalık (bu çok önemli: bir defalık) kaynak aktarımı gerçekleştirilebilinir.

Bu kaynak aktarımı Kurban Bayramı öncesi, emeklilere, maaşları belli rakamın altındaki kamu çalışanlarına ikramiye olarak yapılabilir. Çiftçiye para mazot, tohum veya ürün desteği şeklinde aktarılabilir. Asgari ücretlerde vergi ve SSK yüklerinin 3 ay süre ile bütçeden karşılanması sağlanarak asgari ücretlinin eline geçen net para artırılabilir.

Seçimden önce hemen her parti  lideri emeklinin, işçinin, çiftçinin durumunun  kötü olduğunu söylüyordu.. Emekliye ikramiye verilecek, işçinin asgari ücreti iyileştirilecekti. Çiftçiye mazot ve gübre desteği sağlanacaktı. Böylece ekonomide canlanma sağlanacaktı.

Bu “hesapsız” vaadler seçim sonu unutuldu. Bu vaadlerin sahipleri şimdi koltuk kavgasında. Ekonomi ile ilgilenecek vakitleri yok.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018