'Çankaya’ya vitrin süsü seçmiyoruz'

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan,bazı kişilerin açıklamalarına üzüldüğünü belirterek, "Abdullah Gül kardeşimi tenzih ederim. Çankaya’ya vitrin süsü seçmiyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, “Abdullah Gül kardeşimi tenzih ederim. Çankaya’ya vitrin süsü seçmiyoruz. Bazı arkadaşlarımızın açıklamaları bizi üzüyor. Bazıları kendilerine göre senaryo hazırlanıyor. Parti içinde de bu senaryolara alet olanlar var. Milletvekili olarak konuşursan senin böyle bir hakkın yok. Parti disiplini var” dedi. 

Erdoğan, Kanal 7 ve Ülke TV ortak yayınındaki "İskele Sancak" programında, gazeteci Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı. Erdoğan şunları söyledi:

“Dünyada, gelişmiş ülkelerin başkanlık yada yarı başkanlıkla yönetildiğini görürsünüz. ABD, Rusya, Çin. Çok seri kararlar alabilmek için böyle bir sistemin gerekliliği ortada. Bürokratik oligarşiyi kıramazsanız, yönetme konusunda sıkıntıya düşersiniz. Basit engellerle önümüz kesiliyor. Yargıda da yürütmede de böyle. Bakanlar kurulu arkadaşlarımız kendi altlarına söz geçiremiyorlar.

Adı Danıştay, şura-i devlettir. Bir yerde devlete yardım Kuruluşudur. Danıştay şu anda ön kesiyor. Bu idare mahkemelerinde de böyle. Devletin yatırımlarının önünü kesiyor. Mesela Başbakanlık binası. Durdurma kararı veriyor. Şu anda mevcut binada yabancı devlet adamları geldiğinde caddede tören yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti gibi bir ülkede caddede karşılıyoruz yabancı konuklarımızı. Güzel bir proje hazırladık. Sağdan, soldan uydurma itirazlarla durdurma geliyor. Açıkça söyledim, buranın durdurulması gibi bir şey  olmaz. Açılışı yaparken de bu kararı alanları çağırırız törene.

Bazı arkadaşlarımın açıklamaları beni üzüyor

Bazı köşe yazarlarının kendilerine akıl vermeye çalıştığını ifade eden Erdoğan, yaptıkları bu açıklamaların kendilerini üzdüğünü ve o aklı kendilerine saklamalarını söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle devam etti:

Erdoğan bundan önceki Cumhurbaşkanı gibi çalışacak… Nereden biliyorsun. Ben bundan önceki Başbakan gibi mi çalıştım. Biz ben’i yok ettik. Bizi koyduk. Arka, arkaya seçim kazanıyoruz. Bu ülkeyi batıranlar bize akıl verenler. Bilmem kimin proğramını yürütüyormuşuz. Ne alaka. Bu işe yarasaydı 3.5 senede bırakıp kaçmazlardı. Bazıları bunu kabullenemiyor. Allah nasip ederse nasıl bir Cumhurbaşkanı örneklemesi yaptığımızı göreceksiniz.

Abdullah Gül kardeşimi tenzih ederim

Abdullah Gül kardeşimi tenzih ederim. Çankaya’ya vitrin süsü seçmiyoruz. Biz Türkiye’yi uçurmamız lazım. 2023 hedefini koyduk. Bizim derdimiz Türkiye’nin gücüne güç katacağız. Yasalar çerçevesinde ülkemizi yönettim. Eğer seçilirsem, anayasa çerçevesinde nasıl tanımlanıyorsa, Cumhurbaşkanına verilen yetkiler çerçevesinde yetkilerimi kullanırım. Bu yetkiler yerine geldiğinde Cumhurbaşkanı görevini yerine getirmiş olur.

Bizim ilk etapta 2015 seçimine güçlü girmemiz lazım. Dolayısıyla güçlü bir Başbakan ve Genel başkan lazım. Ayrı, ayrı düşünülemez. Burada bazıları kendilerine göre senaryo hazırlanıyor. Parti içinde de bu senaryolara alet olanlar var. Burada dürüst hareket edecek olanlar, bizimle değil de medya ile paylaşırlarsa dürüst davranmamış olurlar.

Milletvekili olarak konuşursan senin böyle bir hakkın yok. Parti disiplini var. 10 aylık sürede her şeyimizi, enerjimizi bir vücut halinde 2015 seçimine vermesi lazım. Başbakan kim olacak bu konuşulmaz. Bunu konuşan arkadaşlarımın kendilerini test etmesi lazım. Bu dışarıda konuşulmaz. Üç dönem meselesinde milletimiz rıza göstermiştir. Partimin içinde de hepsine sorduk, büyük kongre delegelerimizin yüzde 90 üzerinde üç dönem kalmalıdır çıktı. Başbakan 3 dönemden de olabilir 2 yada bir dönem olanlardan olabilir.”

Fotoğraf tepkisi

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, paralel yapı soruşturmasına ilişkin soru üzerine, konunun yargı sürecinde olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Fakat benim anlamadığım bir şey var. Şu anda bu polislerle hiç ilgisi olmadığını söyleyen paralel yapının, bunlarla ne kadar iç içe olduğu ortaya çıktı mı? Bundan önce İstanbul Adalet Sarayı'nın kapısını aşındıranların oradaki tavırları malumdu. Şimdi aynı tavırları bu malum takım ortaya koyuyor, paralel yapı. Bu olay tamamıyla bir defa çok açık, net olarak şunu getirmektedir, inanıyorum ki yargı gereğini yapacaktır. Çünkü süreç içerisinde bunlara müdahale etmek, bunlara kalkıp da etkide, tesirde bulunmak anayasa suçu işlemektir. Bu ister milletvekili olsun, ister yazar, çizer şu, bu olsun; kim olursa olsun. Özellikle bazı milletvekillerinin adalet sarayının içerisine girmek suretiyle, oradaki zanlılarla beraber resim çektirmeleri suçtur. Bunu yapamazlar çünkü bu, yargıya aynı zamanda baskıdır."

Grubun yayın organlarının son gelişmeleri "İntikam almak için yapılıyor" şeklinde sunduğu değerlendirmesi üzerine, Erdoğan, bunu, "algı yönetiminin kendi açılarından yürütülmesi" şeklinde yorumlayarak, "Bunu artık kimse yutmaz. Bunların şantaj, montaj, bütün her şeyleri ortaya çıktı, çıkıyor. Artık bunları kimsenin yutacak bir şeyi yok. Millet, kusura bakmasınlar, enayi değil. Kimse de milleti enayi yerine koymasın. Bunların hepsi belgelerle ortaya çıktı, çıkıyor. Daha bu zincirin ilk halkaları. Daha bunun gerisi gelir, gelecek de. Niye? Yaşadıklarımız var. Benim en yakın, en önemli mesai arkadaşım konumunda olan MİT Müsteşarı'na oynanan oyunun, gittiği, dayandığı yerleri biz biliyoruz. Bunun hesabını bunlar verecekler. Daha bu, işin ilk kademesi. Aynı şekilde Türkmenlere götürülmekte olan insani yardımlar noktasında, yargı ve güvenlik boyutunda atılan adımlar ortada. Bunun hesabını verecekler" diye konuştu.

Erdoğan, "Tırlar IŞİD'e gidiyordu" iddiasına ilişkin olarak da "O istikametin bir defa IŞİD'le ne alakası var? Türkiye Cumhuriyeti'nin AK Parti iktidarını, 'IŞİD'e yardım gönderen bir iktidar' diye göstermeye çalışanlar, alçak ve haindirler, ihanet içindedirler" ifadelerini kullandı. 

Hükümet ile Merkez Bankası’nın arasında sıkıntılar var

Merkez bankası ile ilgili de açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Şuanda faiz politikaları itibariyle hükümet ile Merkez Bankası’nın arasında sıkıntılar var. Merkez Bankası’na biz uyarılarımızı yaptık. Ben Başbakan olarak şuanda ki faiz oranlarının yük olduğunu söylüyorum. Benim için öncelik ülkemdeki girişimcilerin yatırım yapabilmesidir. Ama faiz nedeniyle yapılamıyor" açıklamsında bulundu.

İsrail ile areşkes zor

İsraille anlaşmanın kolay olmadığını söyleyen Erdoğan, "Ateşkes yapılacaksa, insani yardım konusunda Gazze’ye yardım gidebiliyor mu? yok. Bunun önünü açacaksın ki ben senin samimiyetini göreyim. Gazze’de katliamın nedenlerinden biri de Mısır’daki darbe yönetimidir. Mısır halkıyla değil Mısır yönetimi ile sorunumuz var. Ben şahsen Sisi’yi tanımıyorum" dedi.

Erdoğan, bedelli askerliğin şuanda gündemde olmadığını daha sonra gündeme girebileceğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir