'Canlanma sonbaharla birlikte başlayacak'

Seçimlerin ardından piyasalarda hareketliliğinbaşlamasının ilk sinyali, yurtiçi taşımacılıkta yüzde 35artışla geldi. Okulların açılması yaklaştıkça canlanmanınartacağı tahmin ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ / GAMZE ŞENER

İSTANBUL - Yılın son seçimlerinin de geride kalması ile birlikte lojistik faaliyetlerde artan trafik, ekonomiye dair ipuçları veriyor. Son haftalarda yurtiçi taşımacılıkta artış oranı yüzde 35’e ulaşması ile birlikte sezona giren perakende sektöründe canlanma başladı. Elektronikten, küçük ev aletlerine tekstilden mobilyaya kadar stok le çalışan firmalar boşalan raflarını doldurmak için stokları doldurmaya başladı. 

Beklentiler, yılın son çeyreği ile birlikte hareketliliğin daha da artması. Arzum Ev Aletleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, ekonominin ağustos ile birlikte daha da canlandığını söyledi. Yaz sürecini sektör olarak yavaş geçirdiklerini, Ramazan ayında yavaşlamanın daha da arttığını dile getiren Kolbaşı, “Rafların boşalması ile mal tedarikine geçildi. Perakende de hareketlilik başladı. Sezona geliyoruz. Yılın ilk yarısında küçük ev aletleri sektörü yüzde 25 büyüdü. Bu büyümenin yılın ikinci yarısında da sürmesini bekliyoruz” dedi. 

Sektör taksit sınırlamasına alıştı 

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Apdiç, bir hareketlenme olduğunu, sonbahara doğru bu hareketliliğin sektörü umutlandırdığını söyledi. Apdiç, “Ramazan ayı ve sonrasındaki durgunluk yerini hareketliliğe braktı. Bu sezon yıl sonuna kadar iyi iş yapacağımızı düşünüyoruz. Piyasalar elektronik ürünlere getirilen taksit sınırlandırması gibi bazı gelişmeleri kabul etti. İşlerin daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi. Kendisi de birçok markanın bayiliğini yapan Apdiç, kendi satışlarında yüzde 30’luk bir artış yaşadıklarını, sektörde de benzer hareketliliğin olduğunu belirtti. 

Elektronikte ‘cep’ düşüşü 

Vatan Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatan da ağustos ile birlikte canlanmanın başladığını söyledi. Artan satışların seçim ile ilgili olmadığına dikkat çeken Vatan, “Her sene ağustosta artış olur. Yüzde 20 civarında artış oldu. 9 ay da her sene iyi geçer. Son çeyrekte de artışın devam edeceğini düşünüyorum” dedi. Gold Teknoloji Marketleri’nin Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir ise cep telefonu taksit sınırlaması ile birlikte satışlarda düşüşlerin yaşandığını söyledi. Gold olarak 45 günlük stoklar ile çalıştıklarını dile getiren Erdemir, “Şubattan bu yana işler yüzde 15 düştü. Rakiplerimizin bazıları ilk kez zarar açıkladı. Sektör bu yılı yüzde 15 düşüş ile kapatır” dedi. 

Kıyılarda işler daha iyi gidiyor 

Mobilya sektöründe de işler pek farklı değil. Alfemo Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu, gözlemlerini şöyle aktardı: “Hem seçim öncesi hem seçim sonrası kıyılarda işlerimiz daha iyi gidiyor, Anadolu’da ve şehir içlerinde satışların düştüğünü gözlemledik.” Bu dönemde bir diğer dikkat çekici gelişmenin ise yabancı yatırımcıda başlayan güvensizlik olduğunu belirten Davulcuoğlu, “Markalarımıza ve tasarımlarımıza karşı yurtdışında bir güvensizlik olduğunu hissediyoruz. Türkiye’ye ne oluyor soruları soruyorlar. Bu algı Türk markalarına yatırım yaparken, mağaza açarken alınan kararları engellemeye başladı, eski coşkuları kalmadı. Bunun gerekçeleri hem ekonomik hem politik hem de sosyal. Türkiye markasının da daha dikkatli yönetilmesi gerektiğine inanıyorum. Henüz rakamlara yansıyan bir gelişme yok ama yapılan her konuşma Türkiye markasına gelecek zararı kısa zamanda artıracaktır” diye konuştu. 

Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğtaş ise ağustosu beklenenin altında satışlarla geçirdiklerini belirterek, “Gayrimenkuldeki yavaşlama bizi de etkiledi. Ağustosta normalde satışlarımız yılın en yükseğine ulaşırdı. Ancak bu yıl öyle olmadı. Umudumuz sonbaharda” dedi.

Perakende sektörü % 15 büyümeyi de geçecek

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Hüseyin Doğan, yılın ilk 8 ayında perakende sektöründe yüzde 15 büyüme gerçekleştiğini, yılın kalanında da büyümenin daha da artacağını söyledi. Doğan, “2014, seçimler ve birtakım bekleyişler ile geçtiği için herkeste bir tedirginlik olmasına rağmen yılı bu şekilde atlatmamız sektör adına başarılı bir netice. Kaldı ki yeni bir döneme geçiriyoruz. İstikrarlı yapısını koruyor Türkiye. Önümüzdeki dönemi daha umutla bekliyoruz. Dış ticaretteki artış, ihracattaki artış nedeni ile gelecekten daha umutluyuz. Hedefl eri de rahatlıkla gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Okulların açılması ile birlikte hareketlilik daha da artacak. Yüzde 15’in de üzerine de çıkacağız” diye konuştu.