Canlı hayvan ihracatı 2 katına çıktı

Türkiye'nin canlı hayvan ihracatı, bir yılda 2 katına çıkarak geçen yıl sonu itibarıyla yaklaşık 27 milyon dolara yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin canlı hayvan ihracatı geçen yıl 2013'e göre yüzde 98 arttı. İhracatta ilk sırayı 15,3 milyon dolarla Suriye alırken, bu ülkenin toplam canlı hayvan ihracatı içindeki payı yüzde 57 olarak kayıtlara geçti. Ayrıca Suriye'ye yönelik ihracat söz konusu dönemde 3,4 katına çıktı.

Türkiye'nin canlı hayvan ihracatını önemli oranda arttırdığı bir diğer ülke Türkmenistan oldu. Özellikle Holştayn yerli damızlık dişi düve ihracatının gerçekleştirildiği Türkmenistan'a yönelik dış satım bir yıl içinde 5 katına çıkarak 410 bin dolardan yaklaşık 2 milyon dolara ulaştı. 

Gürcistan 1,7 milyon dolar, Azerbaycan 1,5 milyon dolar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de 1,3 milyon dolar ile geçen yıl canlı hayvan ihracatında ön plana çıkan diğer ülkeler oldu. Ayrıca 2013 yılında hiç ihracat yapılmayan Lübnan'a geçen yıl 1,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Yerli ırk ihracatı etkili oldu

Türkiye'nin canlı hayvan ihracatındaki hızlı artışta, 1995 yılından beri geliştirilen Siyah Alaca Holştayn ırkı düvelerin, 2013 yılında ilk kez Türkmenistan'a satılmasının etkisi oldu.

Söz konusu ülkeye 2013 yılında 104 baş damızlık düve ihracatı yapılırken, bir yıl içinde bu sayı 4,2 katına çıkarak 444 baş düveye ulaştı. Ayrıca 2013'te Türkmenistan damızlık dişi düve ihracatının gerçekleştirildiği tek ülke olmasına karşın, geçen yıl Azerbaycan ve Suriye'ye de damızlık düve ihracatı yapıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir