'Cari açık, yenilenebilir enerjiyle kapatılabilir'

GÜNDER Başkan Yardımcısı Özberk, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması hem cari açığın azalmasını hem de enerji bağımsızlığımızı elde etmemizi sağlayacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP  -  Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkan Yardımcısı Osman Özberk, "Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması hem cari açığın azalmasını hem de enerji bağımsızlığımızı elde etmemizi sağlayacaktır" dedi. 

Solarturk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Özberk yaptığı açıklamada, 1992'de Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde kurulan GÜNDER'in, Türkiye'de güneş enerjisi sistemlerinin üretimi ve kullanımının  yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yaptığını söyledi. 

Güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının sadece Türkiye'nin değil dünyanın gündeminde olduğunu vurgulayan Özberk, "Türkiye, Avrupa'da İspanya'dan sonra en verimli yerlerden biridir. Sabah doğup, akşam batan, herhangi bir vana ve şalteri olmayan enerji kaynağını kullanarak elektrik elde edebilmek, tartışmasız gelecek için önemli bir etken olacaktır. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması hem cari açığın azalmasını hem de enerji bağımsızlığımızı elde etmemizi sağlayacaktır" diye konuştu. 

Lisanssız yatırımların 1 megawata çıkacağını ve gelecek yıl 600 megawatlık lisanslı yatırımlara başlanacağını anımsatan Özberk, güneş enerjisinin Türkiye için önemli bir kaynak olacağını ifade etti. 

Özberk, ülkelerin gelecekte sürdürülebilir ve güvenli enerji kaynaklarına ihtiyaç duyacağını vurgulayarak, "Gelecek nesillerin temiz bir dünyada yaşayabilmesi için dünya ülkelerinin temiz ve yeşil enerjiye yönelmesi gerekmektedir" dedi. 

"Niteliksiz ürünlerin ülkeye girişi önlenmeli" 

Türkiye'de PV panel sektöründe yıllık 500 megawatlık kapasitesiye sahip 15 firmanın üretim yapma aşamasına geldiğine işaret eden Özberk, şöyle konuştu: 

"Güneş enerjisinden elektrik üretimine 3 yılda 3 milyar avroluk yatırım bekleniyor. Bu yatırımların ülkeye hiçbir engelle karşılaşmadan girmeye devam eden niteliksiz Uzakdoğu modülleriyle yapılması, onarımı olanaksız sorunlar yaratacaktır. Şu an bu niteliksiz ürünlerin ülkeye girişini önleyecek hiçbir kontrol mekanizması, hiçbir kısıtlama, hiçbir standart bulunmuyor." 

Bu konuda önlemlerin bir an önce alınması gerektiğine dikkati çeken Özberk, tedbir alınmaması halinde Avrupa'nın engellediği Çin ürünlerinin tek pazarının Türkiye olacağını savundu. 

Özberk, "Avrupa geç de olsa önlem almaya yönelirken biz Türkiye olarak bırakın o tür bir önlemi, gelen paneli nasıl kontrol edeceğimize dahi karar vermiş değiliz" uyarısında bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir