Castro'dan flaş ABD açıklaması

Küba'nın efsane lideri Castro sonunda ABD ile ilişkilerde sessizliğini bozdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küba'nın efsane lideri Fidel Castro ülkesinin, ABD ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönündeki kararıyla ilgili sessizliğini bozdu. Castro, "ABD'ye güvenmiyorum ancak barış için diyaloga ihtiyaç var" dedi.

Küba devriminin 88 yaşındaki lideri Fidel Castro, Havana Üniversitesi öğrenci federasyonuna mektup yazdı. 

Castro geçen aralık ayında ABD ile Küba arasında 50 yılı aşkın süredir kopuk ilişkileri onarma kararı alındığının açıklanmasının ardından normalleşme süreciyle ilgili ilk kez yorumda bulundu.

Küba devriminin lideri Fidel Castro, Komünist Parti gazetesi Granma'da da yayımlanan mektubunda, "Ne ABD'nin politikasına güveniyorum ne de onlarla iki çift laf ettim. Ama bu çatışmalara barışçı çözümü reddettiğim anlamına gelmez" ifadesini kullandı.

Fidel Castro, "Daima dünyadaki tüm insanlarla, siyasi hasımlarımız dahil olmak üzere, dostluk ve işbirliğini savunacağız" diye yazdı.

Batista rejimini devirmişti

ABD ve Küba arasındaki ilişkiler Fidel Castro'nun 1959'da ABD destekli Fulgencio Batista rejimini devirmesi sonucu yönetime gelmesiyle bozulmuştu. 

Taraflar arasında başlayan gerginlik, ABD'nin Küba'ya 1960'tan bu yana ticari ambargo uygulamasına neden olmuş ve iki ülke ilişkileri 1961'de kesilmişti.

Beyaz Saray ambargoyu gevşetmişti

Obama yönetimi, geçen aralık ayı sonunda açıkladığı Küba ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ilk adımı atarak, seyahat ve mali alanlardaki bazı yaptırımları gevşetmişti. 

Ayrıca bu ay süreç çerçevesinde üst düzey bir ABD heyeti, Küba'da iki gün süreyle müzakerelerde bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir