Cenevre anlaşmasına rağmen işgal devam ediyor

Ukrayna’nın Slavyansk kentinde Rusya yanlısı silahlı kişilerin kamu binalarındaki işgali, Cenevre’deki toplantıda varılan uluslararası anlaşmaya rağmen sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SLAVYANSK - Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk kenti belediye meclisi binası etrafına konuşlandırılan askeri araçların daha önce bölgeyi terk etmesine rağmen, üniformalı Rusya yanlıları bina girişine kurdukları barikatlarda beklemeyi devam ediyor.

Silahlı milisler araç ve yaya kontrolü yapıyor. Slavyansk kent emniyet müdürlüğü binası önüne de barikat kuran üniformalı kişiler, bu binayı da boşaltmak istediklerini dile getiriyor. Bazı vatandaşlar da milislere destek amacıyla barikatlarda giriyor.

İşgalcilerin yöneticilerinden olduğunu söyleyen bir Rus yanlısı milis, Cenevre anlaşmasının henüz ne gibi sonuçlar doğuracağını bilemedikleri için, ülkenin güney ve doğusunda referandum kararı çıkıncaya kadar binaları boşaltmak istemediklerini söyledi.

Amaçlarının Ukrayna'yı parçalamak olmadığını ifade eden milis, Kiev'deki yeni hükumetin tüm emel ve girişimlerinin gayrimeşru olduğunu ve yönetimi tanımadıklarını vurguladı.

Protestocular, işgal ettiklerine kamu binalarına Rusya bayrağı asarken, barikatlarda ise sözde "Donetsk Cumhuriyeti" flamaları dalgalanıyor.

Rus kanalları yeniden yayınlanmaya başladı

Slavyansk'taki Radyo, Televizyon ve İletişim Verici İstasyonu'nun işgal edilmesinin ardından, daha önce bölgede yayını kesilen Rus televizyon kanalları yeniden yayınlanmaya başladı.

Verici İstasyonu koruma görevlisi, şu anda istasyonda her hangi bir işgalcinin olmadığını dile getirerek, eylemcilerin, bazı Ukrayna kanallarının yerine Rusya kanallarının yayınının ayarlanmasının ardından istasyondan ayrıldığın söyledi.

Cenevre’deki anlaşmaya rağmen, ülkenin doğusunda bulunan Slavyansk'taki güvenlik servisi ve emniyet müdürlükleri ile Slavyansk Kent Meclisi binalarındaki işgal sürüyor. Kente giriş çıkışlar ise Rusya yanlısı silahlı eylemciler tarafından sıkı kontrol ediliyor.

Bilindiği gibi, ABD, AB, Rusya ve Ukrayna, dün İsviçre’nin başkenti Cenevre’de Ukrayna’nın doğusunda gerilimin düşürülmesi amacıyla “tüm yasa dışı silahlı grupların silahlarını bırakması, işgal edilen binaların yasal sahiplerine iade edilmesi, Ukrayna’da işgal edilen tüm sokak, meydan ve kamuya ait yerlerin boşaltılması gerektiği” konusunda anlaşmıştı.

Slavyansk'ta Ukrayna hükümetine karşı gösteri

Öte yandan, Slavyansk kent meclisi binası önündeki Lenin Meydanı'nda düzenlenen gösteride yapılan konuşmalarda, Slavyansk halkının, Donetsk Cumhuriyeti Geçici Hükümeti tarafından, bölgenin statüsünün belirlenmesine ilişkin 11 Mayıs'ta gerçekleştirilmesi planlanan referanduma katılacağı belirtildi.

Eylemciler ayrıca daha önce sarf ettiği Rusya yanlısı söylemler nedeniyle gözaltına alınan Pavel Gubaryev'in serbest bırakılmasını talep etti.

Mitingde konuşan Aleksandr Petroviç, işgal edilen binaların boşaltılmasına ilişkin hiçbir devlet yetkilisinin kendileriyle görüşmediğini kaydederek, referandum kararı çıkıncaya ve referandum garantisi verilinceye kadar işgal ettikleri kamu binalarını boşaltmayacaklarını söyledi. 

Petroviç, binaların boşaltılması için henüz erken olduğunu savundu. 

Ukrayna'nın yeni yönetiminin gayrimeşru yollarla iktidara geldiğini savunan göstericiler, sık sık “Referandum”, “Rusya”, "Hakimiyet Halka" sloganlarını attı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir