Çetin HES'i Norveç firması yapacak

Siirt'te, yapıldığında 517 mw kurulu güce sahip olacak olan Çetin HES'i, Norveç'li Statkraft firması yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİİRT - Norveç Statkraft enerji firmasının, 500 milyon euroluk yatırımıyla Siirt'te Botan Çayı üzerinde faaliyete geçecek olan Çetin Hidroelektrik Santrali'nin yapımını üstlendiği bildirildi.

Dicle Kalkınma Ajansı'ndan (DİKA) yapılan yazılı açıklamada, Çetin HES'in, Botan Çayı üzerine kurulacak olan 6 santralden biri olarak, Limak A.Ş'nin kurduğu Alkumru HES ve Türk-Avusturya ortak yatırımı Pervari HES arasında yer alacağı aktarıldı.

Ana baraj ve aşağı baraj santrallerinden oluşacak Çetin projesinin ana baraj ve santralinin 401 mw kurulu güce ve yıllık 1100 gwh üretime, Aşağı Çetin Barajı ve santralinin ise 116 mw kurulu güç ve yıllık 300 gwh üretime sahip olacağı bildirilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Böylelikle toplam 517 mw kurulu güç ile Statkraft firmasının Türkiye'deki en büyük enerji yatırımı olan Çetin HES, Siirt ve Siirt ili büyüklüğünde 6 ilin elektrik ihtiyacını karşılamaya yeterli kapasitede bir tesis olacak. Kasım ayında başlaması planlanan Çetin HES inşaatının 2015 yılında tamamlanması öngörülüyor. Baraj tamamlandığında Çetin HES, Ilısu HES'den sonra Dicle Nehri ve kolları üzerinde kurulu ikinci en büyük HES olacak. Projenin uygulaması sırasında çalıştırılacak işçilerin yakın çevreden olmasına özellikle önem verilecek. Şirvan ve Pervari ilçe milli eğitim müdürlükleri ile işbirliği içinde inşaat konulu meslek edindirme kursları açılacak. Böylece istihdam açısından da bölgeye katkı sağlanmış olacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir