Çetinkaya Enflasyon raporunu açıklarken, TCMB geleneğini sürdürdü

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Murat Çetinkaya dün İstanbul’da düzenlediği Enflasyon Raporu toplantısında, enflasyon, faizde sadeleşme  ve iletişimin  geliştirilmesi konularında açıklamalar da bulunurken, TC, Merkez Bankası’nın Kurumsal Geleneğini sürdürdü. 

Çetinkaya, bu yılın enflasyonu ile ilgili açıklama yaparken, “Enflasyonu düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5’lik hedef kademeli olarak yakınsayacağını, 2016’dayüzde 7.5’a, 2017 yılında yüzde 6’ya gerilettikten sonra, 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla  2016 yılı sonunda 6.3 ile yüzde 7.8 aralığında orta noktası 7.5 olacağını tahmin ediyoruz.” Diyerek kısa ve orta dönem hedeflerini açıkladı. Yıl sonunda manşet ve çekirdek ennflasyonun birbirine yakınlaşmasını beklediklaerini söyledi. 

Çetinkaya enflasyon konusuna değinirken, Ocak ayında TL’nin istikrarlı bir seyir izlediğini, petrol fiyatlarınınbir miktar yükseldiğini ithal fiyatlarının ise sınırlı bir gerileme gösterdiğini belirtti. İthal fiyatlarının enflasyonda tahminlerinde değişime yol açabilecek etkisinin ortaya çıkmadığını vurguladı. Gıde fiyatlarının katkısıyla tüketici enflasyonunun kısa vadede düşmeye devam  edeceğini öngördüklerini sonra baz etkisiyle yükseldikten sonra, dalgalı seyir izleyerek  2016 sonunda yüzde 7.5  seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiğini dile getirdi.

Çetinkaya, sıkı para politikasına daha dar bir faiz koridoru içersinde devam edeceklerini belirtirken, “Bir tek politika faizine geçemediğimiz sürece para politikalarına dair tartışmalar devam edecek. Sadeleşme adımlanrını hızlandırdığımız takdirde tek fonlama faizine yaklaştığımız ölçüde nihai fonlamayı kurul değerlendirecektir. Sadeleştirmede birçok faktöre bakıyoruz, bunların en başat olanı küresel faktörler, ayrıca enfl asyonu etkileyen faktörler de önemli. Sadeleştirme adımlarına imkanlar el verdiği ölçüde devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Murat Çetinkaya, “Önümüzdeki dönemde iletişim araçları ve stratejisini oluşturup kamuoyu ile paylaşacağız. İletişim bizim açımızdan en önemli hususlardan biri olacak” açıklamasıyla yeni dönemde hem hükümet hem finans sektörü ile aralarındaki iletişim ağlarının geliştirlmesi çalışmalarını yapacaklarını belirtti. 

Bilindiği gibi TCMB, 2002 yılında Anadolu’daki kentlerde “Para Politikaları” konferanslarını Gazi Erçel’den bu yana dört başkan döneminde sürdürüyor. Durmuş Yılmaz döneminde buna, kentlerin önde gelen işadamlarının sorunlarının dinlendiği kapalı toplantılar eklendi. Başçı döneminde ise Merkez Bankası'nın şubesi bulunan illerde yapılan bilgilenme çalışmaları katıldı. Bunun dışında finans dünyası uzmanlarının katıldığı toplantılar da yıl içersinde tekrarlanıyor. Ve belli dönemlerde cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlara da brifing veriliyor. Enflasyondaki sapma ile ilgili olarak da hükümete mektup sunuluyor. Çetinkaya’nın açıklamasından iletişim ağının daha da geliştirileceği bilgisini alıyoruz...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar