Çeyrek asrın deneyimiyle…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Mutfak Dostları Derneği, yeni döneminde projeleri anlatmak, üyelerin önerilerini, eleştirilerini konuşmak amacıyla toplantılar düzenleyecek. Bakalım önümüzdeki günlerde gastronomi dünyasında ses getirecek hangi etkinliklere imza atacaklar. 

Mutfak Dostları Derneği, çeyrek asra yaklaşan geçmişi ile kendi alanında en eski sivil toplum kuruluşlarından birisi... Geçtiğimiz aylarda yapılan 12. olağan genel kurulda ilk kez bir kadın başkan seçildi. Gastronomi kültürünün ülkemizde önde gelen isimlerinden, yemek kültürünü yaşam biçimi olarak benimsemiş bir lezzet ustası, gurme olan; iyi yemeğin, kaliteli içkinin, başarılı bir sunumun inceliklerini yazılarında okuduğumuz gazeteci ve yazar Ahmet Örs, dört dönem sonunda yeniden aday olmayarak görevini Zeynep Kakınç’a devretti.

Halkla ilişkiler danışmanlığı ve işletmecilik yapan, yıllarca derneğin Genel Sekreterliği görevini yürüten Zeynep Kakınç başkanlığındaki yönetim kurulunda görev dağılımı şu şekilde gerçekleşti:

Osman Serim, Serdar Arnas (başkan yardımcıları), Ülkü Kahraman (genel sekreter), Başar Eryöner (sayman), Nedim Atilla, Alpaslan Baloğlu, Ebru Erke, Heyecan Şahin (üyeler). Denetim Kurulu Esin Sungur, Semih Somer ve Semih Orcan.

Ülkemizin özgün lezzetlerini ve yöresel üreticiyi korumayı, desteklemeyi amaçlayan, bu doğrultuda bir lezzet envanteri oluşturulması konusunda önemli çalışmalara imza atan ve uluslararası etkinliklerle adını duyuran derneğin yeni yönetim kurulunun ilk etkinliği, The Marmara Oteli’ndeki Raika Restoran’da yapılan Gala Yemeği oldu. 

Zeynep Kakınç burada, üyelerin katılımıyla gerçekleştirdikleri toplantıdan bahsetti. Amaç, derneğin geleceğini birlikle planlamak, projeleri anlatmak, üyelerin önerilerini, eleştirilerini konuşmaktı. Bu toplantıların belirli aralıklarla süreceğini de kaydeden Kakınç, yönetim kuruluna bağlı çalışma grupları oluşturacaklarını ve yeni dönem etkinlik takviminin önümüzdeki günlerde üyelere gönderileceğini söyledi.

Yemeğin konsepti, “İstanbul'dan Anadolu’ya Bakış” olarak belirlenmişti:

Erzurum kuru dutlu çiğ rezene; Sivas yıldız mercimek dondurma; İskenderun karidesli nohut favası; sebzeli çiğ balık; skordalia (patatesle yapılan sarmısaklı bir dip sos) eşliğinde baharat ile pişirilmiş İstanbul klasikleri istavrit, uskumru, palamut; kumkuat, mandalina, greyfurt, portakal ve karamelize arpacık soğan ile ıspanak kökleri; Tokat kurutulmuş hurmiye erik ile lezzetlendirilmiş sızma zeytinyağında pişirilmiş pırasa; keçi peynirli nohutlu pazı sarma; deniz tarağı; uykuluktan sonra sorbe olarak frenk inciri karlaması vardı...

Mutfak şefi Mustafa Otar’ın yenilikçi ve yaratıcı yorumlarla hazırladığı yemek, Kastamonu siyez bulguru, Kars kavılca bulguru ve Gaziantep firik eşliğinde taze/kuru aromatik otlar ve baharat ile lezzetlendirilerek fırında uzun pişirilmiş ördek konfit; hardal tohumu ile lezzetlendirilmiş patates püresi ve dana pirzolası ile devam etti. Tatlılar, Balkanlardan kaymaçina ve murabba kaymak idi...

Bakalım önümüzdeki günlerde gastronomi dünyasında ses getirecek hangi etkinliklere imza atacaklar. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar