CHP, 'asansör bakımları' için Meclis Araştırması istedi

CHP, asansör bakımlarının denetlenmesi için Meclis Araştırması istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP, insan ve yük taşıma amacı ile kullanılan asansörlerin bakımlarının denetlenmesi ve tespit edilen eksikliklerin giderilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.  

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 6 Eylül 2014 tarihinde İstanbul Şişli'de meydana gelen asansör kazasında 10 işçinin hayatını kaybettiği anımsatıldı. 

İnşaatta insan ve yük taşımasında kullanılan asansörün 32. kattan düşmesi sonucu hayatlarını kaybeden vatandaşların büyük bir ihmalin kurbanı oldukları belirtilen gerekçede, "Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Gözetim ve Muayene Merkezi Başkanlığı, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği çerçevesinde 2012 yılının mayıs ayından bu yana asansörlerin periyodik muayenelerini gerçekleştirmektedir" denildi.  

Gerekçede şu ifadelere yer verildi: 

"Basında yer alan haberlere göre, TSE ekipleri, söz konusu tarihten bu yana 23 ildeki 138 belediye ile imzalanan protokoller kapsamında Türkiye genelinde 45.565 asansörün muayenesini gerçekleştirmiştir. Bu muayeneler sonucunda; bu asansörlerin 30.656'sı 'kullanılamaz', 4.673'ü 'bakımdan geçtikten sonra kullanılabilir' ve 10.873'ü ise 'güvenli şekilde kullanılabilir' durumda olduğu tespit edilmiştir. Konutlar ve iş merkezlerinde gün içinde çok defa kullanılan asansörlerin periyodik bakımları, TSE normlarınca düzenli ve profesyonellerce yapılmalıdır. Asansörlerin denetlenmesi ve bakımlarına yönelik mevzuatın açıkça belirttiği; 'can ve mal güvenliğinin devamını sağlamak için; asansörün ve tüm aksamlarının bakımı, bakım ve işletme kılavuzlarında yer alan talimatlara göre yapılmalıdır' ibaresi maalesef hiçe sayılmaktadır. Araştırmalar ülkemizde kullanımda olan asansörlerin çoğunun bakımlarının yetersiz olduğunu göstermektedir. Kentsel dönüşüm çalışmaları sonucu çok katlı yapıların sayısındaki artış ve bu yapılarda kullanılan asansörler gelecek adına risk teşkil etmektedir. Bu hususta ihmallere yol açılmadan ve kamuoyunda oluşan tüm şüphelerin giderilmesi için Meclis Araştırması açılması elzemdir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir