CHP, AYM'ye başvuruyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'ın anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle AYM'ye başvuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra bu görevinin yanı sıra, başbakanlık ve siyasi parti genel başkanlığını da sürdürmesinin anayasanın ihlali olduğunu belirterek, bu gerekçeyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurma kararı aldı.

Cumhurbaşkanlığı için 10 Ağustos'ta yapılan seçimi kazanan Erdoğan'ın başbakanlık ve AKP genel başkanlığını sürdürmesi bazı hukukçular tarafından anayasanın ihlali olarak değerlendirilirken, bazıları ise Erdoğan'ın başbakanlık ve genel başkanlığını sürdürebileceğini belirtiyor.

Anayasanın 101. maddesinin son fıkrasına göre, cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa partisi ile ilişiği kesiliyor ve TBMM üyeliği de sona eriyor. AKP yetkilileri bu durumun Erdoğan mazbatasını aldığı anda yani 28 Ağustos günü geçerli olacağını savunurken, muhalefet başbakanlık ve parti genel başkanlığının kesin seçim sonuçları açıklandığı gün düşeceğini ileri sürüyor.

CHP'den yapılan yazılı açıklamada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın bugün AYM'ye başvuracağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Tezcan, Tekin ve Kart'ın Anayasa Mahkemesi'ne başvurusunda 'Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanlığı'nın yanı sıra Başbakanlık ile Siyasi Parti Genel Başkanlığı görevlerini de sürdürdüğü' belirtilerek, bunun anayasa ihlali olduğuna dikkat çekilecek ve anayasa ihlalinin önlenmesi talep edilecek."

CHP Milletvekili Kart, daha önce de, Erdoğan'ın Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin seçim sonuçlarını açıkladığı 15 Ağustos itibariyle siyasi parti üyeliğinin düştüğü, milletvekilliğinin sona erdiği gerekçesiyle önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na, oradan ret gelmesi üzerine de Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Resmi Gazete kesin sonuçları yayımlamadı

Öte yandan, YSK kesin seçim sonuçlarını 15 Ağustos günü açıklamasına rağmen, sonuçlar Resmi Gazete'de halen yayımlanmadı.

Bu konularda ilginizi çekebilir