CHP, iş kazalarının araştırılmasını istedi

Manisa vekili Ören önderliğindeki CHP'liler, TBMM Başkanlığı'na iş kazalarının araştırılmasına yönelik önerge sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP, iş kazalarının nedenlerinin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasından sonra, işçi ölümlerinin hiç durmadan devam etmekte olduğu ve son olarak İstanbul'da bir inşaatta meydana gelen kazada 10 işçinin öldüğü belirtildi. 

AK Parti iktidarı döneminde 13 bin 442 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği, iş kazası oranının AB ülkelerinde yüzbinde 1.8 iken, Türkiye'de bu rakamın 15.4 olduğu kaydedilen önergede, şu ifadelere yer verildi: 

"Ülkemizde en fazla iş kazası maden ocaklarında meydana gelmektedir. Son beş yılda inşaat sektöründe 35 bin 846 iş kazası meydana gelmiştir. 2013 yılında iş kazalarında 1235 işçi yaşamını yitirmiştir. Bunun 294'ü inşat işçisidir. 2014 yılının ilk sekiz ayında inşaatlarda ölen 1270 işçinin 186'sının inşaat işçisi olması bu sektördeki iş güvenliği tedbirlerinin yetersizliğini ortaya koymaktadır. TÜİK verilerine göre, 2 milyona yakın işçinin çalıştığı inşaat sektöründe 1 milyon 655 bin kayıtlı işçi bulunmaktadır. Bu işçilerden sadece kamudaki 40 bini sendikalıdır." 

Önergede, inşaatlarda meydana gelen iş kazalarının nedenlerinin araştırılarak, kazaların önlenmesi için sendikalar ile kurum ve kuruluşların işbirliği ve koordinasyonunu sağlanması, iş ve işçi güvenliği bilincinin yerleşmesi, iş kazalarının önlenmesi ve kalıcı çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması talep edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir