Gelen 'fişleme'yi kaldırıp attım

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Devlet içinde paralel yapılanma kabul edilebilir değildir; ancak iddialar bilgi ve belgeye dayanmalı. Bana da fişleme usulü bir liste geldi ve ben o listeyi kaldırdım attım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, devlet içinde, devlete paralel bir yapılanmanın kabul edilebilir olmadığını; ancak bunun olduğuna dair iddiaların mutlaka bilgi ve belgelere dayanması gerektiğini söyledi.

Adli Yıl açılışı nedeniyle akşam verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, hükümetin "paralel devlet" adı altında Fethullah Gülen hareketi mensuplarına yönelik mücadelesine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak şöyle konuştu:

"Hiçbir akıl sahibinin devletin dışında bir yapılanmayı kabul etmesi düşünülemez. Ancak bunun için mutlaka ortaya belgenin ve bilginin konması lazım. Belge ve bilgi olmadan insanlar itham edilerek çok ciddi yanlışlar yapılıyor. "Hem kendi kurumum hem diğer kurumlar için söylüyorum: imzasız, bir yığın dilekçe geliyor, 'şu şucu, bu bucu' diye. Fişlemeler yapılıyor. Bu fişlemelerle de kurum başkanının, amirinin bunu çözmesi isteniyor. Bence bu fevkalade yanlış ve kabul edilemez bir davranış. Eğer böyle bir şey varsa bunun bilgisi, belgesi ortaya konur, gereği yerine getirilir."

AYM çalışanlarıyla ilgili kendisine de bir 'fişleme listesi'  iletildiğini söyleyen Kılıç, "Ben o listeyi kaldırdım attım. Ne imza var ne bir şey var, hiçbir şey yok ama kendine göre bir fişleme yapmış... Mahkemenin dışında bir iradenin bir başka iradeden emir ve direktif aldığı konusunda bir somut bilgi belge gelirse şüphesiz ki gereği yerine getirilir" dedi.

Yargı ele geçirilmesi gereken kale olarak görülmemeli

Kılıç, yargı içindeki bir grubun yargıyı ele geçirmeye çalıştığına ve HSYK seçimlerinin de bu kapsamda görüldüğüne dair hükümet kanadından yapılan değerlendirmeleri hakkında ise şunları kaydetti:
"Yargı her zaman ele geçirilmesi gereken bir kale olarak görüldü. Eğer siz yargıyı böyle görürseniz, bu sorunları yargıda biz bitiremeyiz. Yargıyı rahat bırakarak yargının kendi içinde, sistemin kendi içinde yanlışlarını ve doğrularını düzeltmesine imkan verilmelidir."

Ekim ayında yapılacak HSYK seçimlerinde daha çoğulcu ve kapsayıcı bir yapının oluşmasını umut ettiğini söyleyen Kılıç, "Herkes gibi Ekim ayında yapılacak seçimin sonuçlarını bekliyoruz. Umut ediyorum ki; bu yolla çoğulcu yapıya kavuşmuş bir HSYK ile karşı karşıya kalırız. Aksi halde sorunlarımızı bitiremeyeceğiz, bitiremeyiz" dedi.