Çiftçiler, su sayacı uygulaması için ek süre istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAKARYA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yeraltı suyuna sayaç zorunluluğu getirmesinin maliyetlerde ek artış yapacağını belirterek, "7 parsel araziniz varsa 7 ayrı sayaç takacaksınız, bunun maliyetini Türk çiftçisi sattığı ürünle ödeyemez" dedi.
 
Bayraktar, sayaçların getireceği maliyeti Türk çiftçisinin karşılayamayacağını öne sürdü. 
 
Bayraktar, kuyulardan su çekilmesinin oldukça maliyetli olduğunu belirterek, "Çiftçimiz barajlardan sulama kanallarıyla çekilen sularla topraklarını sulayamıyor. Bunun için de 100 metre yeri kazarak kuyu açıyor. Bu suyu elektrikle çıkarıyor çiftçimiz. Böyle bir ortamda kuyulara elektrik sayacı takılması oldukça maliyetli olacak. Çiftçiler bu durumu karşılayacak güce sahip değil" diye konuştu.  
 
Uygulama için sürenin uzatılmasını isteyen Bayraktar, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yeraltı suyuna sayaç zorunluluğu getirmesi maliyetlerde ek artış yapacak. Zaten çiftçimiz çok aşağılardan suyu çekiyor. Bunun maliyeti de oldukça fazla. Yeraltı suyu kullanıyoruz çünkü yeraltı yatırımları tamamlanmadığı için. Kanallardan gelen suyun maliyeti düşük ama kullanamıyoruz" şeklinde konuştu. 
 
Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Kuyulardan su çekilmesi maliyetli bir şey. Çiftçimiz yüksek maliyetle ayakta kalmaya çalışıyor, zaten elektrik sayaçları da maliyetleri katlayacak. Dolayısıyla suyu derinden çektiğimiz için elektrik tutarı da çok artacak. Bunu çiftçinin ödemesi mümkün değil. 
 
Tarım arazileri çok parçalı yapıya sahip. Bu nedenle her parsel için ayrı sayaç takılması öngörülüyor. Yani 7 parsel araziniz varsa 7 ayrı sayaç takacaksınız. Bunun maliyetini Türk çiftçisi sattığı ürünle ödeyemez. Bu sürenin uzatılmasını talep ediyoruz." 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir