"Çiftçimize yıpranma payı talep ediyoruz"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ağır şartlarda çalışmalarına rağmen çiftçilerin yıpranma payı hakkından mahrum olduklarını belirterek, "TZOB olarak, çiftçimize yıpranma payı talep ediyoruz" açıklamasını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçiler için yıpranma payı talep ettiklerini belirtti. 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, çiftçilere bazı sigortalılarda olduğu gibi yıpranma payı verilerek erken emekli olmalarına yol açılması gerektiğini vurguladı. 

Çiftçilere 25 yıl olan tarım Bağ-Kur sigortalılığı prim ödeme süresinin çok uzun olduğuna işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Zor şartların neden olduğu ağır iş yüküyle birlikte maruz kaldıkları fiziki ve çevresel  sorunların olumsuz etkileri çiftçilerimizi kısa zamanda yıpratmaktadır. Çiftçilik mesleğinin zorluğu, fiziki anlamda tükenmişliğe, daha kısa zamanda bedenen yıpranmaya neden olmaktadır. Ağır şartlarda çalışmalarına rağmen çiftçilerimiz, yıpranma payı hakkından mahrum. TZOB olarak, çiftçimize yıpranma payı talep ediyoruz. Kadın çiftçilerimiz için de pozitif ayrımcılık yapılmalı, yıpranma payı, çalıştıkları her yıl için ilave 120 gün, 3 yılda 1 yıl olmalı. Çünkü kadın çiftçilerimiz hem evinde hem tarlasında çalışarak inanılmaz bir özveri örneği gösteriyor."  

Bayraktar, tarım sektörünün en önemli sorunlarından birinin sosyal güvenlik olduğunu belirterek, kayıt dışılığın önlemesi için sosyal güvenlik bilincinin artırılması gerektiğini ifade etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir