Çiftçiye zirai don uyarısı

Ülkenin iç kesimlerinde don riski artarak orta kuvvete dönüşecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkenin iç kesimlerinde don riskinin artarak orta kuvvete dönüşmesinin beklendiğini belirterek, üreticileri Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıklamalarını yakından takip etmeleri, zamanında önlem almaları konusunda uyardı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, 12-15 Mart tarihlerinde Doğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinin iç kesimlerinde don riski uyarısı yapıldığını kaydetti. TZOB Başkanı, yarın Anadolu Bölgesi ile Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinin iç kesimlerinde hafif, Ağrı, Kars, Bingöl, Muş, Erzurum, Kayseri, Kahramanmaraş ve Sivas ilerinde ise kuvvetli ve çok kuvvetli don riski beklendiğini belirterek, olası bir don olayının, üretimi devam eden sebzelerle meyve ağaçlarına zarar verebildiğine işaret etti.

Bayraktar, üreticilerin aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları yakından takip etmeleri ve zorunlu önlemleri mutlaka zamanında almaları gerektiğini belirtti.

Don riskine karşı, rüzgar pervaneleriyle havanın karıştırılması, üstten sulama ve yağmurlama sulama gibi yöntemlerin kullanımının artırılması gerektiğine işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Ekim ve dikimden önce yer seçiminde, don riski taşıyan bölgelerde mümkün olduğunca zirai faaliyetler yapılmamalıdır. Eğer tarım yapılması düşünülüyorsa dona dayanıklı türler seçilmelidir. Vadi tabanlarında, dar havzalarda, çukur bölgelerde dona hassas bitkilerin yetiştirilmesinden kaçınılmalıdır. Don riski olan bölgelerde daha geç çiçeklenen çeşitler seçilmelidir. Don olayına hassas bitkilerin yetiştirildiği yerlerde, don tehlikesi başlamadan önce yabancı otlar temizlenmeli, ancak toprak işleme de dahil hiçbir kültürel işlem yapılmamalıdır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir