Çin hisseleri MSCI endeksine alınacak mı?

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

2014'ten bu yana her yıl MSCI'a dahil edilecek bir ülke gündeme geliyor. Geçmiş yıllarda neden G. Kore'nin gelişmiş ülke statüsüne alınamayacağını paylaşmıştım. 2015'te de Çin-A MSCI'a dahil edilmemesi gerektiğini yazmıştım. Ancak 2015'te MSCI bu kararı verirken 2016 için kuvvetli bir sinyal de vermişti. Ve nihayet 2016 kararı için inceleme başladı. Karar haziranda verilecek. Neler talep edilmişti, ne oldu, nasıl olacak ve Türkiye'ye etkisi için:

MSCI'ın talepleri ve Çin'in adımları üzerinden duruma bakalım:

• MSCI özellikle pasif fonlar açısından Çin'in QFII uygulamasını sorunlu görüyordu. SAFE Şubat ayında yaptığı düzenleme ile QFII lisansı olanların kota başvurusuna yer bırakmadı ve büyüklüğüne göre 200 milyon dolarla 5 milyar dolar arasında otomatik bir limit tanıdı. 5 milyar dolar üzeri yine onaya bağlı olacak. Faul ama kararı değiştirecek kadar değil. 

• MSCI likidite konusunun altını çizmişti. Fon paylarında satış olduğunda yatırımcının belli bir süre beklemesinden ziyade hemen parasını çekebildiğini görmek istiyordu. SAFE çıkışları haftalıktan günlüğe çevirdi. Ancak aylık çıkışlar önceki yıl QFII büyüklüğünün yüzde 20’si ile sınırlandırılmış durumda. Bu MSCI'ın istemediği bir nokta, net faul. 

• Linkte günlük limitlerin kaldırılmasını talep etmişti; MSCI bu konuda netlik olmadığını açıkladı. 

• Yatırımların sahipliği konusunda netlik talep etmişti ancak Shanghai-Hong Kong linki ile bu sorun çözüldü. QFII/RQFII hesaplarında müşteri isimleri dahil edilebiliyor. 

• Geçtiğimiz ay ise Shenzhen HK linkini sadece MSCI'ya girmek uğruna aceleye getirmeyeceklerini açıkladılar. Olumsuz. 

• Geçen yıl çok sık ve büyük çapta gördüğümüz işlemlerin "gönüllü" şekilde durdurulması uygulamasının likidite ve normal işleyiş konusunda kaygılar yarattığını belirtmişti. SSE işleme kapatmayı 3 ayla sınırlamayı düşünüyor. MSCI yeni regülasyonlar konusunda netlik bekliyor. 

• Rekabeti engelleyen lokal borsaların A hissesi içeren bir endekse bağlı finansal ürünleri onaylaması gerektiği maddesi. Regülasyon değişikliği bekleniyor.

Şayet endekse alınırsa değişiklik çok ufak bir oranla (ilk aşamada payı 1.1% olacak) ve 2017 yazından itibaren başlayacak. Ama tabii ki piyasa ayarlamasını biraz daha önce yapacaktır. MSCI hisseleri tamamen endekse aldığında ise Çin çok ciddi bir paya sahip olacak. 

Gelelim Türkiye'ye etkisine. Fidelity'den aldığım bilgiye göre Çin-A ilk aşamada MSCI EM endeksine girdiğinde yeni durumda Türkiye yüzde 1.3 civarında bir paya sahip görünüyor. Tam dahil olduğu aşamada ise payımız yüzde 1.1'e düşmüş oluyor. En büyük darbeyi yiyen ülkelerden birisi değiliz ancak kaybettiğimiz bayın büyüklüğü oransal olarak göz ardı edilebilecek kadar küçük de değil. 

Peki geçen yıl tüm olan bitenden sonra bu yıl Çin endekse girer mi? FTSE ile olan rekabet, Yuan'ın SDR sepetine girmiş olması ve yukarıda paylaştığım atılan adımlar nedeni ile MSCI bu yıl çok daha sıcak bakıyor diye düşünüyorum. Mükemmel fırtına için dünyada Çin pozisyonlarının da artmış olması gerekiyor ki hep beraber batalım.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019