Çin, Rusya'ya yardım eli uzatıyor!

Batı’nın ambargolarla sıkıştırdığı Rusya’ya Çin’den destek geldi, ruble dolar karşısında güçlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

Çinli iki bakan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e rublenin düşmesini engelleyici destek çözüm aradığı için, Rusya’ya ikili anlaşmalarda daha fazla yuan kullanarak yardımcı olmayı teklif etti. Hong Kong merkezli Phoenix TV’nin haberine göre Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi “Çin Rusya’nın ekonomik zorlukların üstesinden geleceğinden emindir ve gerekirse istenen yardımı sağlayacaktır” diye konuşurken Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng ise iki ulus arasında para birimi swap/takısını genişletmek, Rusya’ya yardım etmenin en etkili yolu olur diye konuştu. 

Ruble Çin’in istekliliğiyle dolar karşısında yüzde 4.1 yükselirken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi komşusunun ekonomisini destekleyeceğini belirtti. En büyük enerji ihracatçısı Rusya’nın para birimi ruble petrol fiyatlarındaki düşüş ve batının yaptırımlarıyla yüzde 59 kadar değer kaybetti. Pekin’deki Renmin Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Fakültesi Dekanı Jin Canrong “Birçok Çinli Rusya’yı hala bir ağabey olarak görüyor. İki ülke stratejik olarak da birbiri için çok önemli” diye konuştu. Sovyetler Birliği’nin komünist Çin’i ilk yıllarında desteklemesine de değinen Canrong “Ulusal çıkarları için Çin Rusya ile gerektiğinde işbirliğini derinleştirmelidir” diye konuştu. 

24 milyar dolarlık takasta dolar olmayacak

Çin ve Rusya geçtiğimiz ekim ayında üç yıl boyunca 150 milyar yuan (24 milyar dolar) değerinde üç yıllık bir parabirimi takası için anlaştılar. Bu anlaşma iki tarafın rızası ile genişletilebiliyor. Çin Merkez Bankası (PBOC), 19 Aralık’ta böyle bir anlaşmanın nasıl işlediğini detaylı anlatan bir grafik yayınladı. Ve Çin’in resmi gazetesi People’s Daily dün yayınladığı bir haberde Rusya’nın fon sağlamak için bu imkanı kullanmasının Çin’in endişelerini gidereceğini belirten bir açıklama yapıldığı yazıldı. PBOC mikroblogda yuan için alternatif bir isim kullanarak “Ödemeleri renminbi cinsinden yapar ve alırsak, döviz kuru riskine maruz kalmayız” denildi. Açıklamada şartlara göre takas miktarının düzenlenebileceği de belirtildi. 

Yardımlar ekonominin yapısını değiştirmez

Çin yuanı küresel ticaret ve finansta dolara alternatif olarak konumlandırıyor ve PBOC’nin 28 farklı merkez bankasıyla daha para birimi takas anlaşması imzaladığı belirtiliyor. Çin’in döviz rezervleri 3.89 trilyon dolarla dünyanın en büyük rezerviyken, Rusya’nın ise 374 milyar dolar rezervi olduğu belirtiliyor. Global Times’da yer alan bir haberde de Rusya’nın yeri doldurulamaz bir stratejik ortak olduğu vurgulanırken, “Öte yandan Çin’in Rusya’ya yardımları sınırlı olacaktır. Çin sermaye, teknik ve pazar desteği sağlayabilir fakat Rusya’nın ekonomik yapısıyla enerji ihracatlarına bağımlılığı için herhangi birşey yapamaz” ifadeleri de kullanıldı.

İngiltere’ye kaçan zengin Ruslar rekor sayıya ulaştı

Kendi ülkelerinde gittikçe kötüleşen ekonomik görünüm sebebiyle birçok zengin Rusya vatandaşının İngiltere’ye giriş yaptığı belirtiliyor. Home Off ice istatistiklerine göre İngiltere’den bu yıl yatırımcı vizesi alan Rusların sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 69 artıtı. Yılın ilk dokuz ayında toplam 162 yatırımcı vizesinin Ruslara verildiği, geçen yıl ise bu sayının 96 olduğu belirtiliyor. 2013 yılında İngiltere’den yatırımcı vizesi alarak ülkeye giriş yapanların sayısı 118’di.

Hububat ihracat vergisinden Türkiye muaf

Interfax haber ajansı, Rusya'nın hububat ihracatına ek vergi getirmeyi planlandığını duyurdu. En büyük buğday ihracatçılarından Rusya’nın Hayvan ve Bitki Sağlığı İzleme Dairesi (VPSS) ibazı ülkelere yönelik hububat ihracat sertifikalarını kısıtlamaya başlarken, Reuters’a bilgi veren üç ticaret kaynağından ikisi Mısır, Türkiye ve Ermenistan’a hububat ihracatına ise izin verildiğini belirttiler. Türkiye ve Mısır Rus buğdayının en büyük iki müşterisi.

Ekonomik kriz Rusya’nın komşularında da hissediliyor

Rusya’nın 1998’den bu yana en büyük para krizinin etkisi komşularında hissedilmeye başladı. Kazakistan’ın önde gelen ekonomi Profesörü Magbat Spanov, Rusya’daki ekonomik krizin Kazakistan’daki etkisinin büyük olacağını dile getirdi. Spanov, krizin devam etmesi ha linde 2015 yılının ortalarına doğru Kazakistan’da ekonomik krizin iyice hissedilmeye başlayacağını iddia etti. Krizlerin yeni teknolojiler ve ekonomik kararların kabul edilmesi için bir katalizör görevi gördüğünü de sözlerine ekleyen Spanov, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizlerin olumsuz ekonomik etkilerini azaltmak için devlet bütçesini verimli kullanılması uyarısında bulundu. Kafk as ve BDT ülkelerinin Rusya ile önemli bir ticareti bulunuyor. Ukrayna’nın hali hazırda ihracatının yüzde 24’lük kısmını Rusya oluşturuyor. Diğer taraftan Rusya, Belarus’un ihracatında yüzde 33’lük pay ile ilk, Kazakistan’ın ihracatında yüzde 9’luk pay ile ikinci, yine Moldova ve Ermenistan’ın ihracatında sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 19’luk pay ile ilk sırada yer alıyor. Bu arada., Belarus Merkez Bankası, Rusya’daki döviz krizi nedeniyle şirket ve kişilerin tüm döviz satın alma işlemlerine yüzde 30 vergi getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir