Çin'de hava kirliliği alarmı

Çin'in kuzey bölgelerini etkisi altına alan hava kirliliğinin artmasıyla başkent Pekin ve Hıbey eyaletinde turuncu alarm verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin'in kuzey bölgelerini etkisi altına alan hava kirliliğinin artmasıyla başkent Pekin ve Hıbey eyaletinde turuncu alarm verildi.

Şinhua ajansının haberine göre, Pekin Meteoroloji Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, Pekin ve Hıbey eyaletinde alarm seviyesinin sarıdan turuncuya geçtiği belirtildi.

Pekin'de görüş mesafesinin bin metrenin altına düştüğü ve Pekin'i kuzey ve güney eyaletlere bağlayan birkaç otoyolun trafiğe kapatıldığı belirtildi.

Havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranın 450'yi aştığı başkent Pekin'de kirlilik, Dünya Sağlık Örgütü'nün hava kirliliğinde kabul ettiği güvenilir eşik olan 25 değerinin 18 katına çıktı.

Çin'in kuzey bölgelerinde sonbahar hasadının ardından anız yakılmasının hava kirliliğini artırdığı iddia edilirken, özellikle Hınan eyaletinde 7 bin 893 çiftçinin anız yaktığı ifade edildi. 

Pekin, Tiencin ve Hıbey bölgelerini izleyen meteoroloji merkezindan Liao Şiaonong, yüksek nem ve anız yakılmasına ek olarak rüzgarın olmayışının hava kirliliğinin artırdığını savundu.

Ülkede, ay başından bu yana ''Çin Ulusal Günü'' tatili boyunca yaşanan yoğun trafiğin yanı sıra tatil sonrası fabrikalardaki üretimin hızlanmasının, kirliliğinin artmasında temel etkenler olduğuna inanılıyor.  

Başkentte dün akşam saatlerinden itibaren yoğunlaşan kirlilik nedeniyle halkın sokaklara maskeyle çıktığı gözlenirken, mobil uygulamalar hava kirliliğinin "zararlı" seviyelerde olduğunu gösteriyor. Ayrıca, kentte yaşlı ve çocuklar başta olmak üzere solunum yolu rahatsızlığı olanların sokağa çıkmaması tavsiye ediliyor.

Dünyanın en kirli şehirlerine sahip ülkede su ve hava kalitesi başta olmak üzere çevre koşullarının "kritik seviyede" olduğunu ifade ediliyor. Çin'de geçen yıl yapılan hava kalitesi ölçümlerinde 74 şehirden sadece üçü ulusal standartları yakalamıştı.

Çin hükümeti, özellikle bu yılın başından beri çevre ve hava kirliliğiyle mücadele etmeye çalışıyor. Ancak hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bedeli olarak büyük şehirlerinin birçoğu, aynı zamanda dünyanın en kirli şehirlerinin başında geliyor. 

Çin'de hava kirliliği şiddetini belirten alarm sisteminde mavi, sarı, turuncu ve en üst seviyede kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir