Çin'de konut satışları sert düştü

Kredilerdeki sıkılaşmanın etkisiyle Çin'de konut satışları ve yeni emlak inşaatı ilk çeyrekte yüzde 25 düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin'de konut satışları ve yeni emlak inşaatı ilk çeyrekte kredideki sıkılaşmaya bağlı olarak yüzde 25 düşerek, dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki yavaşlama sinyallerine bir yenisini daha ekledi.

Ulusal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre satılan konutların değeri Mart'ta sonlanan çeyrekte yüzde 7.7 gerileyerek 1.1 trilyon yuana (177 milyar dolar) indi. Satılan konutlarının değeri ilk çeyrekte en son 2012'de düşmüştü. Yeni konu inşaatı 1. çeyrekte 291 milyon metrekareye geriledi.

Çin'in en geniş kapsamlı kredi göstergesi Mart'ta bir önceki yıldan yüzde 19 düşerken, para arzı da 2001'den bu yana en ağır artışını kaydetti. Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin ilk çeyrekte yüzde 7.4 ile 6 çeyreğin en düşük büyüme performansını gösterdi. 

Yeni konut inşaatlarındaki büyük düşüşün şaşırtıcı olduğunu ve çoğu borsada işlem görmeyen imarcıların emlak piyasasının görünümünden endişe duydupunu ve beklemede kaldığını gösterdiğini anlatan Credit Suisse Group AG'nin Hong Kong'taki emlak analistlerinden Jinsong du, "Piyasadaki daha az para akışıyla birlikte sıkı kredi, satışların zayıflamasının temel sebebi" dedi.