Çin’den sipariş ettikleri mal yerine taş dolu çuvallar geldi

Çinli bir firmaya 60 bin dolarlık mal siparişi veren Eval İnşaat’ın teslim aldığı konteynerlerden taş dolu çuvallar çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Çinli bir firmaya plastik hammaddesi olan polipropen granülleri siparişi veren Türkiye merkezli Eval İnşaat’ın, Mersin’de teslim aldığı konteynerlerden taşla doldurulmış yüzlerce çuval çıktı. Çinli firmanın kendilerini dolandırdığını iddia eden Eval İnşaat yetkililerinden Şehram Asaadi, “60 bin dolarlık mal sipariş etmiştik. Konteynerlerden taş çıkınca şaşkına döndük. Çin’deki dolandırıcılık çetesinin kurbanı olduk” dedi. 

Şehram Asaadi, Shenzhen Guanghuatal Import&Export Co. Ltd. isimli firmaya ödemenin Garanti Bankası aracılığıyla yapıldığını söyledi. Asaadi, karşı tarafın tüm belgelerinin tam olduğunu gördüklerini ve belgelerin sahte olduğunu anlamadıkları için bankanın parayı gönderdiğini kaydetti. Şehram Asaadi, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Çinli bir firma ile polipropen granülleri almak için anlaşma yapmıştık. 60 ton ürün için yaklaşık 60 bin dolara anlaştık. Akreditifimizi Garanti Bankası ile açtık. Çin’deki yasal kurumlar tarafından hazırlanan orijinal konşimentoda yer alan bilgilere karşın, akreditif mektubumuz poliçe göründüğünde ödenmek üzereydi. Satıcı belgelerini hazırlayıp Çin’deki bankasına gönderdi. Sonrasında bu banka belgeleri göndererek bizim bankamıza fiyatın ne olduğunu sordu. Sonra belgeleri kontrol ettik ve hiçbirinde herhangi bir noksanlık ya da sahtelik yoktu. Dolayısıyla bizim bankamız da parayı satıcıya gönderdi. Fakat Mersin Limanı’na gelen konteynerlerin içinden istemediğimiz bir sürpriz çıktı. Konteynerler içi taş doldurulmuş çuvallarla doluydu. İlk etapta Çinli gemicilik şirketi acentası konşimentosunu değiştirerek bize 'bankanıza gönderilen ilk doküman sahtedir' açıklaması yaptı. Fakat bu acentanın kaşe ve imzası bize ilk gönderilen belgelerde de bulunuyordu”

'En büyük suçlu Çin Gümrüğü’ 

Mallarının sadece nakliye kısmında sigortalı olduğunu belirten Asaadi, “Nakliyede mala bir zarar gelirse sigorta bunu telafi ediyor. Ancak mal bize ulaştığı için sigortanın karşılaması gibi bir durum yok” dedi. Benzer olayların daha önce de yaşandığını ve birçok Türk firmasının mağdur olduğunu belirten Asaadi, konuyla ilgili Çin Konsolosluğu’na ve Türkiye-Çin Ticaret Odası'na başvuruda bulunacaklarını belirtti. Asaadi, Çin’de bu tür dolandırıcılıklar yapan bir çete olduğunu ve bunun uluslararası fuarlarda sanayicileri kandırarak iş bağlantıları yaptığını öne sürdü. Şehram Asaadi, Çin Gümrüğü'nün yeterli denetimleri yapmamasının bu tür olaylara imkan tanıdığını dile getirerek, “Bu konuda en büyük suçlu Çin Gümrüğü. Yeterli denetimler yapılmalıydı” dedi.