Çin'in kaya gazı 'kendine'

Çin'in 33 trilyon metreküplük kaya gazı rezervini çıkarması halinde tamamını iç tüketimde kullanması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünyanın en büyük kaya gazı rezervine sahip Çin'in bu gazı çıkarması halinde sadece iç pazarda kullanmayı tercih edeceği belirtiliyor. 

Dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerden Çin, yaklaşık 33 trilyon metreküplük kaya gazı rezervini çıkarmak için teknolojik yatırımlar yapıyor. Dünyadaki en büyük rezerve sahip olduğu tahmin edilen Çin, jeolojik, teknik ve fiziki zorluklarına rağmen şu anda 1 milyar metreküp olan üretimini 2020 yılında 56 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor. Uzmanlar, Çin'in "enerji açı" bir ülke olduğunu belirterek, çıkardığı kaya gazının tamamını kendi tüketimi için kullanacağı görüşünde. 

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Enerji Güvenliği ve Doğal Kaynaklar Uzmanı Sijbren de Jong, AA muhabirine, "Çin, karlı bir şekilde kaya gazını çıkarmayı başarırsa, bu gazı ihraç yerine iç tüketime yönelik kullanacaktır" dedi. 

De Jong, dünyada en fazla kaya gazı üreten ABD'nin kaya gazı üretiminde Çin'e göre daha tecrübeli olduğuna işaret ederek, Çin'in zorlu jeolojik altyapısı ve teknolojik eksiklikleri nedeniyle ABD'den daha pahalıya mal edeceğini söyledi. 

Washington'daki Küresel Enerji Strateji Ekibi Başkanı Paul Michael Wihbey de Çin'in 2013'te yaklaşık 166 milyar metreküp doğalgaz tükettiğini, kaya gazı üretiminin Çin'deki doğalgaz tüketiminin azaltılması için çok önemli olduğunu belirtti. 

Çin'in kayadan üreteceği doğalgazı sadece iç pazarda kullanmayı tercih edeceğine dikkati çeken Wihbey, Çin'in kaya gazı hedefinin şu anda 1 milyar metreküp olan kaya gazı üretimini 2020 yılında 56 milyar metreküpe çıkarmak olduğunu ifade etti.  

Çin, halihazırda enerji tüketiminin yüzde 70'ini kömürden karşılıyor. Ancak hükümet, çevreci hedefleri doğrultusunda karbon salınımını azaltmak için tüketimde gazın oranını artırmayı istiyor. Şu anda gazın payı yüzde 4 iken, 2020'de yüzde 10 ve 2030'da da yüzde 30'a çıkarmayı amaçlıyor. 

Çin'in Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Myanmar ve son olarak Rusya ile doğalgaz ithalat anlaşmaları bulunuyor. 

Amerikan Enerji Enformasyon İdaresinin verilerine göre, dünyadaki kaya gazı rezervinin en büyüğü 33 trilyon metreküple Çin'deyken, bunu 24 trilyon metreküple Arjantin, 21 trilyon metreküple Cezayir, 20 trilyon metreküple Amerika ve 17 trilyon metreküple Kanada takip ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir