Çin’in rüzgar gücü bize örnek olmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dr. Mak. Yük. Müh. Serdar İSKENDER 

Rüzgar enerjisi yerli, dışa bağımlılığı olmayan, doğal ve tükenmez bir kaynaktır. Rüzgar enerjisi santralleri, doğal dengeyi bozmaz ve ekolojik yapıyı korur. Rüzgar enerjisi, asit yağmurlarına ve küresel ısınmaya yol açmayan, emisyon çıkarmayan, doğal bitki örtüsü ve insan sağlığına olumsuz etkisi olmayan sağlıklı bir enerji üretim kaynağıdır. Rüzgar enerjisinin kullanımı, fosil yakıt tasarrufu sağlamakta, fosil yakıt kullanımı nedeniyle, dışa bağımlı ülkelerin döviz kaybını da önlemektedir. 
Rüzgar türbinleri çok kısa bir sürede devreye alınabilmekte ve kısa sürede de sökülebilmektedir. Rüzgar türbininin kurulduğu arazinin yüzde 2’sini işgal etmesi ve türbin kanatlarının yüksekte olması nedeniyle, türbinin bulunduğu arazi tarım, hayvancılık ve diğer amaçlar için de kullanılabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle, yerleşim yerlerine yakın alanlarda kurulabilmektedir. Rüzgar türbinleri gece ve gündüz rüzgar olduğu sürece, enerji üretme özelliğine sahiptir. Rüzgar enerjisi üretimi bir sektör haline gelmiştir. Birçok kişi bu sektörde istihdam edilebilmektedir. 

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi 2013 yılı raporuna göre, dünyadaki toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü 318 bin 136 MW (MegaWatt)’a ulaştı. Rüzgar enerjisi kurulu gücü 91 bin 424 MW’a ulaşan Çin bu alanda dünya lideri oldu. ABD 61 bin 91 MW’lık kurulu güçle ikinci, Almanya ise 34 bin 250 MW’lık kurulu gücüyle üçüncü olmuştur. Bu kadar sayısal veriyi kafaları karıştırmak için değil, dünyadaki rüzgar enerjisi kurulu gücüyle, ülkemizin elektrik kurulu gücü arasında bir karşılaştırma yapabilmek ve büyüklükler arasında ki farkı daha net anlayabilmek için verdik. 

Ülkemizin, 2014 yılı Ocak sonu itibariyle, toplam kurulu gücü, 64 bin 268 MW’dır. Bu kurulu gücün içerisine doğal gaz, fuel-oil, kömür, hidroelektrik, rüzgar ve jeotermal olmak üzere tüm enerji kaynaklarımız dahildir. Ülkemizin toplam elektrik kurulu gücü, yaklaşık olarak ABD’nin rüzgar enerjisi kurulu gücüne eşittir. Çin’in rüzgar enerjisi kurulu gücü ise ülkemizin elektrik kurulu gücünün yaklaşık 1.5 katıdır. Bu pencereden bakılınca, ülkemizde rüzgar enerjisi kullanımına yönelik çalışmaların çok gerilerde kaldığı görülmektedir. 

Ülkemizin 2014 yılı Ocak sonu itibariyle rüzgar enerjisi kurulu gücü 2 bin 816 MW olup, elektrik kurulu gücümüz içerisindeki payı yüzde 4.4’tür. Ülkemizin rüzgar enerjisi potansiyeliyle ilgili farklı değerler bulunmakla birlikte, bu potansiyeli 20 bin MW olarak alınabilir. 2014 yılı başı itibariyle, rüzgar enerjisi potansiyelimizin yaklaşık yüzde 15’ini değerlendirebilmiş durumdayız.
Avrupa Birliği ülkelerinde, rüzgar enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde, en çok tercih edilen ve en hızlı büyüyen enerji kaynağı olmayı başardı. Ülkemizin rüzgar enerjisi kurulu gücü 2 bin 816 MW’ken, Almanya’da 34 bin 250 MW, İspanya’da 22 bin 959 MW, İngiltere’de 10 bin 531 MW, Fransa’da ise 8 bin 254 MW rüzgar enerjisi kurulu gücü bulunuyor.

AB’yle devam etmekte olan müzakere sürecinde, ülkemizin enerji tüketiminin en az yüzde 10’nunu rüzgar enerjisinden sağlaması gereklidir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve yaklaşık 3 bin 500 km kıyı şeridi olan Türkiye, özellikle Marmara ve Ege kıyı şeridi ile sürekli rüzgar almaktadır. Bu bölgelerden başlamak üzere, rüzgar enerjisi yatırımları hızlandırılmalıdır. Boşa esen rüzgarımız elektriğe dönüştürülerek, emisyonsuz, yerli ve çevreci enerji üretimimize katkıda bulunmalıdır.

Bu konularda ilginizi çekebilir