CMO Club'ta "Big Data Devrimi" konuşuldu

Pazarlama üst düzey yöneticilerini bir araya getiren CMO Club'da katılımcılar "Big Data Devrimi"ni konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Pazarlama profesyonellerinin yüz yüze bilgi alışverişinde bulunabileceği, dünyadaki gelişmeleri takip edebileceği, pazarlamanın değişen rollerini tartışabileceği bir platform olarak hayata geçirilen CMO Club'da katılımcılar "Big Data Devrimi"ni konuştu. 

Turkcell'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Turkcell ile Capital ve Ekonomist dergileri işbirliğiyle iş dünyasına kazandırılan CMO Club, pazarlama üst düzey yöneticilerini bir araya getirmeyi sürdürüyor. 

Moderatörlüğünü pazarlama iletişimi uzmanı Erden yaptı

Moderatörlüğünü pazarlama iletişimi uzmanı ve reklamcı Levent Erden'in yaptığı panele Migros Marka İletişimi ve CRM Direktörü Kına Demirel, Pegasus Havayolları Pazarlama Direktörü Onur Dedeköylü, Boyner Müşteriden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sibel Üğdül, mobilike Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Şekip Can Gökalp ile Turkcell Kurumsal Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş katıldı. 

Yiğit Kulabaş, paneldeki konuşmasında büyük verinin dünyayı değiştirecek konulardan bir tanesi olduğuna inanıldığına belirterek şunları kaydetti: 

"Bugün artık dünyada büyük verinin toplanıp işlenerek, gerçek zamanlı pazarlamaya dönüşme döneminin başladığını ve bu konuda hızla yol alındığı bir gerçek. Şirketlerin öncelikle büyük veriyi toplamaları ve kullanmaları için bir durum değerlendirmesi yapması gerekiyor. Şirketler elimde bu veriler var mı? Bu verileri toplamak için neler yapmayalım? Bu verileri nasıl kullanmalıyım? gibi kendisine bir takım sorular sormalı. Bütün bu sorulara cevap verebilmek için 3H adını verdiğimiz Hacim, Harmoni ve Hız yönteminden faydalanmak lazım. Bunun ilk adımı olan 'Hacim' için pazarlamacıların gazetecilikte haber öğelerini oluştururken sorulan 5N1K sorusunun cevaplarını müşterileri için sorup ortaya çıkarması gerekiyor. Müşteriler sosyal, fonksiyonel, zamansal, duygusal ve anlamsal açısından analiz edil­meli ki yeterli derinlikte bilgiye ulaşılsın." 

"Neden sorusunun cevabı çok kritik"

En kritik sorunun "Neden?" sorusu olduğuna işaret eden Kulabaş, "Çünkü müşterilerin satın alma işlemlerinde çok farklı nedenler söz konusu olabiliyor. Bunu anlamlandırmak için neden sorusunun cevabı çok kritik" ifadelerini kullandı. 

Kulabaş, verilerin 3H modeline göre toplanıp, analiz edilmesinin tek başına anlamlı bir sonuca ulaşmak için yeterli olmayacağına da değinerek "Verileri anlamlı bir sonuca ulaştırmak için mutlaka sadeleştirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili trafikten örnek verebiliriz. Binler­ce araçtan toplanan yüzbinlerce veri anlık olarak toplanıyor ve işleniyor. Her bir ara­cın hızı, yönü, kapalı yollar, hava durumu, trafiğin akışı onlarca çeşit bilgi işlenerek bir sonuca ulaşılmaya çalışılıyor. Ne zaman ki yollar bir harita üzerinde, trafik olma­dığında yeşil, yoğun olduğunda kırmızıya boyanıyor o zaman tablo bizim için netle­şiyor. Anlam ortaya çıkıyor. Veriyi analiz ettikten sonra sadeleşme yaparak anlama ulaşmanız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Verileri gerçek zamanlı hayata geçmek çok önemli"

Burada "Anındalık" etkisinin öneminden de bahseden Kulabaş, "Verileri müşterinin ihtiyacı olduğu anda tahmin edip gerçek zamanlı hayata geçmek çok önemli. Yani doğru zamanda müşterinin ihtiyacını karşılamanız gerekiyor. Bir diğer önemli konuda süreklilik. Satın alma işleminin ardından da müşteriye dokunmalı ve sürekli iletişim halinde olarak ihtiyaçlarına cevap vermek gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir