'Çocuk işçiliği Türkiye'nin gündeminden çıktı'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, çocuk işçiliğinin Türkiye'nin gündemin çıktığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, özellikle çocuk işçiliği ile mücadele çerçevesinde alınan önlemler sayesinde, bu sorunun artık Türkiye'nin gündeminden çıktığını söyledi. 

Uluslararası Çalışma Konferansı'nın 103. oturumunda konuşan Etyemez, işgal altındaki Arap topraklarında bulunan işçilerin durumuyla ilgili derin endişelerini ifade ederek, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder tarafından konuyla ilgili konferansa sunulan raporu memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. 

Etyemez, Filistin'deki sorunların en kısa sürede karşılıklı anlayış ve iş birliği içerisinde çözüme kavuşmasını dilediklerini aktardı. 

Ryder'a, tüm ülkeleri yakından ilgilendiren "göç" konulu raporu için de ayrıca teşekkür eden Etyemez, raporda da ortaya konulduğu üzere, dünyadaki göçmenlerin sayısının 232 milyonu bulduğuna ve bu yönüyle göçün artık dünyanın göz ardı edemeyeceği bir gerçek haline geldiğine dikkati çekti. 

Göçmenlerin, bulundukları ülkelerin ekonomilerine sağladıkları katkıların ne kadar önem taşıdığının farkında olduklarını vurgulayan Etyemez, ancak göçmenlerin, çalışma hayatında ayırımcı yaklaşımlara ve sosyal dışlanmaya maruz kalmaları, eğitim ve entegrasyon gibi alanlarda yaşadıkları sıkıntılar bazı ülkelerde sorunların kaynağı olarak gösterilip hedef haline getirilmelerinin herkesi endişelendirmesi gerektiğini vurguladı. 

Etyemez, "Oysa ki göç hareketlerinin iyi yönetilmesi, hem göçmenler hem de göç alan ülkeler için kazan-kazan durumunu ortaya çıkaracaktır. Buradan hareketle, ülkelerin sorumlulukları arasında göçmenlerin yaşama ve çalışma şartlarını iyileştirmenin yanı sıra kendi toplumlarındaki yabancı düşmanlığı gibi algıları da yok etmenin yer alması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. 

Türkiye deneyimi 

Bundan elli yıl önce, başta Avrupa olmak üzere dünyanın her köşesine göçmen işçi gönderen Türkiye'nin, bugün yurt dışında bulunan nüfusunun 6 milyonu aştığına işaret eden Etyemez, bunun yanı sıra Türkiye'nin, artık göç destinasyonu olan ve net göç alan bir ülke haline geldiğini bildirdi. 

Etyemez, "Türkiye'nin yaşadığı tecrübe, bizi göç yönetimi konusunda en deneyimli ülkelerden biri haline getirmiştir" dedi. 

Türkiye'de göç konusunda yapılan çalışmalar ve düzenlemelerden söz eden Etyemez, ülkenin bulunduğu coğrafyada meydana gelen savaşlar ve çatışmalardan kaçanların, güvenli bir liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığındıklarına, bu kapsamda gelen Suriyeli sığınmacıların sayısının 1,5 milyona yaklaştığına dikkati çekti. 

Zorla çalıştırma 

Konferans gündeminde yer alan zorla çalıştırmanın, çalışma hayatını ilgilendiren bir diğer önemli konu olduğunu ifade eden Etyemez, "ILO tarafından açıklanan rakamlara göre, sayıları 21 milyonu bulan zorla çalıştırma mağdurlarının, içinde bulundukları durumdan bir an önce kurtulmaları için küresel düzeyde daha fazla çaba göstermemiz gerektiği inancı içerisindeyim" ifadesini kullandı. 

Etyemez, Türkiye'nin, bu konu ile yakından ilgili olan 29, 105 ve 182 sayılı ILO sözleşmelerini onaylayarak ulusal mevzuatına kattığını dile getirerek, "Bu kapsamda, özellikle çocuk işçiliği ile mücadele çerçevesinde alınan önlemler sayesinde, çocuk işçiliği sorunu artık Türkiye'nin gündeminden çıkmıştır" deerlendirmesinde bulundu. 

Konferans gündeminin bir başka maddesini oluşturan kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin de Türkiye'nin üzerinde kararlılıkla durduğu konulardan biri olduğunu vurgulayan Etyemez, şunları kaydetti : 

"Hükümet olarak, özellikle son 12 yılda yaptığımız çalışmalar neticesinde, kayıtdışı istihdamda yüzde 30'luk kayda değer bir düşüş elde etmeyi başardık. Ancak halen yüzde 33'ler düzeyinde seyreden kayıtdışı istihdam oranını, daha da aşağı çekme konusundaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz." 

İstihdam odaklı büyüme başarısı 

Etyemez, küresel krize rağmen istihdam odaklı büyümeyi başaran Türkiye'nin işgücü piyasasını geleceğe hazırlamak amacıyla oluşturduğu "Ulusal İstihdam Stratejisi"nin bu yılın Mayıs ayı sonunda yürürlüğe girdiğini anımsatarak, Türkiye'deki siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde işgücü piyasasında önemli ilerlemeler sağlandığını, iş kayıplarının yaygın yaşandığı küresel bir atmosferde, son dört yılda 5 milyon ilave istihdam oluşturmanın başarıldığını belirtti. 

Türkiye'nin istihdam alanındaki tecrübelerini uluslararası platformlara taşıma hedefi doğrultusunda, İŞKUR'un üyesi olduğu Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği'nin (WAPES), dünya kongresine ev sahipliği yapacağına da değinen Etyemez, Mayıs 2015'te İstanbul'da düzenlenecek olan kongreye ülkelerin kamu istihdam kurumlarının temsilcilerini şimdiden davet etti. 

Soma'daki maden faciası 

Geçen günlerde Türkiye'deki bir madende, ülke tarihinin en büyük iş kazalarından birinin meydana geldiğini dile getiren Etyemez, bu elim kaza sonucunda, pek çok madencinin maalesef hayatını kaybettiğini ifade etti. 

Etyemez, "Şehit madencilerimizi saygı ve minnetle anıyor, böylesi kazaların hiçbir ülkede tekrar yaşanmamasını diliyorum. Kazanın meydana geldiği andan itibaren, taziye mesajları göndererek Türkiye'nin acısını paylaşan, başta ILO Genel Müdürü olmak üzere tüm ülkelere, hükümetimiz ve Türk halkı adına şükranlarımızı sunuyorum" dedi. 

Türkiye'nin 2014-2017 dönemi için ILO Yönetim Kurulu asil üyeliğine, en yüksek oyu alarak seçilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti de belirten Etyemez, desteklerinden dolayı delegelere teşekkür etti. 

Etyemez, "ILO'daki bu önemli görevin yanı sıra önümüzdeki G20 dönem başkanlığını da yürüteceğiz. Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı çerçevesinde, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de ILO ile yakından çalışacağız. İstihdam ve çalışma hayatı gibi önemli konuların, G20 gündeminin üst sıralarında yer alması doğrultusunda çalışmalarımıza şimdiden başladık" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir