Çocuklar kod öğreniyor

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Avrupa Birliği’nde 11- 17 Ekim haftası, çocuklara ve gençlere bilgisayar programı yazmayı öğretme haftası (Code Week EU) ilan edildi. Bu hafta, AB üyesi olmasa da Türkiye’ye de gayrıresmi olarak yansıyacak. Haftadan amaç, yazılımı, mümkün olduğu kadar genç yaşta, gelecek kuşağa tanıtmak. İlgisini çekmek. Denemeye teşvik etmek. 

Çünkü yazılım, gitgide bir “yabancı dil” gibi öğretilme sürecine giriyor bilgi toplumlarında. Sadece çocuklara değil, ilgi duyan herkese yazılım öğretmeye girişmek, eskiden hayal bile edilemezdi. Şimdi gerçek oldu, oluyor. 

Bazı bilgi toplumları, bu yenilikçi eğitimi, ulusal eğitimlerine yerleştirdi bile. Küresel medyada en ses getiren uygulamalar ABD’de bazı eyaletlerden, İngiltere’den geliyor. 

Bu işe ilk kez Finlandiya, 2013’te 4-9 yaş grubu için başlamıştı. Orada da eğitim sistemine 2016’yla girecek. Sırada Almanya’nın CodeSchule’si var. 

Türkiye? Eğitim denilince akla gelen sorunlar ve çözümler, bilgi toplumlarındakinden farklı. Ama yine de, AB’de Yazılım Haftası’ndaki 700 etkinlikte “Kodlama Elçisi” olarak saptanan 70 kişiden biri, Ankara Gazi Ü. Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’den Doç. Dr. Selçuk Özdemir, twitter’da özetle şöyle demiş: “İnovasyon kelimesini üniversiteye geldiğinde duyan, ama duymanın ötesine geçmeyen nesiller yerine, inovasyon yapacak bilgi ve becerileri üniversite yılları öncesinde kazanan nesiller... 

İnovasyon, Ar-Ge, icat kavramlarını çocuklar, okul öncesinden itibaren duymakla kalmamalı, sürekli yaşamalı, o iklim içinde yetişmeli.” 

Şimdilik, bunun sadece hayalini kurabiliriz. Bu nedenle, bilgi toplumlarının yenilikçi uygulamalarını, Türkiye’de özel sektör atıyor. Özveri ve çabayla. 

Yazılım girişimcileri, zamanın ruhuna uygun bir şekilde oluşan bu ortamda, yenilikçi çözümler sunuyor. Örneğin, bir sosyal sorumluluk projesi olarak 2011’de İrlanda’da ortaya çıkan Coder- Dojo, Türkiye dahil 48 ülkedeki 500 farklı noktada örgütlenerek, 6-17 yaş gençlere kod yazmayı, en basit düzeyinden başlayarak elbette, öğreten bir teknoloji klübü. Bu gençlere bilgisayar programlamanın temellerini gösteren, elektronik, robotik ve yazılım dünyası ile tanıştırmaya hevesli bir grup insan tarafından yaşatılıyor. 

Türkiye’de Şubat 2014’te 1 yerde 16 çocuğa eğitim vererek başladı, şimdi 12 yerde öğrenen çocuk sayısı bini aştı. 

Yeni CoderDojo noktası açılması için, sadece “ücretsiz bir mekan, internet bağlantısı, bolca priz ve istekli ve neşeli eğitmenler” (onlara Ninja deniliyor!) yeterli, o kadar... Çocuklar bilgisayarlarıyla gelip başlayabilir. 

CoderDojo, girişimciler için bir platform olan, Türkiye’de kurulmuş “yerli malı” Stage-Co’nun bir sosyal sorumluluk projesi. Bu platformun amacı, 

Türkiye’deki yenilikçi girişimci (startup) ekosistemini hareketlendirmek, yatırımcıları, bu şirketleri, üniversiteleri, mentörleri bir araya getirip, değişimin hızlanmasını sağlamak. Amaç, girişimciliği bir ekosistem olarak teşvik etmek. Bunun gerçekleşmesi için hem İngilizce, hem yazılım dili bilmek –en hafif deyimle- “yararlı” olur. 

İngiltere’de bu ay başında 5-16 yaş grubuna yazılım eğitimi resmen başladı. Eğitim Bakanı Michael Gove bu girişimi açıklarken Başkan Obama gibi konuşmuştu: “Başkasının yazdığı programı kullanacağına, kendi programını yazmayı öğrenecek.” 

Obama’nın sözlerini hatırlıyoruz: “Sadece bir video oyunu satın almayın. Video oyunu yapın. En son uygulamayı indirmekle yetinmeyin. Bir uygulama da siz yapın. Uygulamayı telefonunuzda oynamakla yetinmeyin. Siz programlayın.” (09.12.2013. Bilişim Bilimi Eğitim Haftası konuşması.)

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019