‘Çocuklarımızı girişimci olarak yetiştirelim’

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den tulay.taskin@dunya.com

Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Baraz “Sanayici Çocuğu Olmak” isimli bir makale yazmış. Hem sanayici baba, hem işleri devralacak sanayici çocuğu açısından konuyu değerlendirmiş, Çocukların işe hazır olup olmamasıyla ilgili korkularını ele almış. Çocukların girişimci olarak yetişirilmesinin uzmanlık isteyen çok önemli bir konu olduğunu belirtmiş. 

Barış hoca makalesinde bir web sitesinin adresini vermiş ve bir sunumdan bahsetmiş. Konu ilgimi çekince sunumu izledim. Biraz konudan bahsettikten sonra, adresi yazımın sonuna ekleyeceğim ki merak edenler de girip izlesin. Sahip olduğu ve çok zor koşullardadefalarca krizler atlatarak bugünlere ulaştırmayı başardığı şirketlerini, çocuklarına emanet etmeyi planlayanların izlemelerini de tavsiye edeceğim. 

Sunumun başlığı “Çocuklarımızı Girişimci Olarak Yetiştirelim.” Sunumu yapan ise, Amerika’da çöpleri, kurduğu çağrı merkezi ile toplayıp geri dönüşüme kazandıran ve yılın girişimcisi seçilen, aynı zamanda öğretim üyesi de olan Cameron Herold. Nasıl girişimci olunacağını ele alan Cameron Herold, konuyu kendisinden ve çocuklarından örnekler vererek anlatıyor. 
Girişimciyi, bir ticari girişimi örgütleyen, işleten ve ilgili riskleri öngören kişi olarak tanımladıktan sonra, “Bunun için MBA yapmanız ya da bir okulu bitirmeniz gerekmiyor, yüreğinizde bir kaç şeyin doğru olduğunu hissetmeniz gerekiyor” diyor. Kendisinin bir girişimci olarak eğitildiğini, çocuklarını da böyle yetiştirdiğini söylüyor. 

Cameron Herold, çocuklara harçlık verilmesini yanlış buluyor mesela. Herold’a göre girişimci, düzenli maaş beklemeyen kişidir. Harçlık ise çocuklara düzenli maaş beklemeyi öğretir. Eğer çocuğunuzun girişimci olmasını istiyorsanız asla ona düzenli harçlık vermeyecekmişsiniz. Herold sunumunda, 7 ve 9 yaşındaki iki çocuğunu nasıl eğittiğini, kendi çocukluğundaki girişimleriyle örneklendirerek anlatıyor. Girişimciliğin çocukluktan başlayacak bir eğitim süreci olduğunu söylüyor. www. ted.com adresinden Cameron Herold’ı aratırsanız öğretici ve eğlenceli bir 20 dakika geçirebilirsiniz. Cameron Herold ismini arattırsanız Türkçe versiyonunu da bulabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017