Çocuklarımızı okumaya alıştıralım

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Türkiye’nin büyümesi, gelişmesi  çocuklarımızın daha çok okumasına bağlı.

-Okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi, yemek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalı.
-Ne var ki Türkiye’de insanlar “olmaz ise olmaz” ihtiyaçlarını sıraladıklarında kitap satın alma ve okuma ihtiyacı 235. sırada yer alıyor.
-Türk çocukları kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda.
-Japonya’da yüz kişinin 14’ü, Amerika’da 12’si, İngiltere’de ve Fransa’da 21’i düzenli kitap okurken, Türkiye‘de 10 bin kişide 1 kişi düzenli kitap okuyor.
-Nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100 bin adet basılırken, 78 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakam 2-3 bin civarında kalıyor.
-Kitap için kişi başı harcamanın dünya ortalaması 1.3 dolarken, Türkiye’de kitaba harcanan para kişi başına yarım dolardan az.
-Dünyada çocuklara özel günlerde kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada. 
-Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor.

Uğur Yüce, Kitap Oku sitesinde diyor ki;

“Çocuklara kitap hediye edildiği zaman çocukların okuma becerisi gelişir, okumak alışkanlığa dönüşür, alışkanlık sorumluluğu geliştirir, bilinç büyümesi başlar.
Bilgisayarların, akıllı telefonların gelişmesi, TV izleme alışkanlığı, gelişmekte olan ülkelerde insanların daha az gazete ve kitap okumalarına yol açıyor.

Zaten az olan okuma alışkanlığı daha da aşağılara iniyor.

Okuma alışkanlığının gelişimi, fiziksel gelişim gibidir. Bilgi birikimi yaratır, bilgi birikimi sonucu düşünce üretimi başlar. Üretilen her yararlı düşünce topluma teknoloji, yenilik, bilim, üretim, olarak geri döner.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018