COSME anlaşması imzalandı

Bakan Işık, "KOBİ'lerin COSME'nin sunduğu çağrılara etkin projelerle cevap vermelerini ve milyonlarca euronun ülkemize gelmesini temenni ediyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye, Avrupa Birliği KOBİ ve Girişimcilik Finansman Programı'na katılımını sürdürüyor. İşletmelerin ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı'na (COSME) ilişkin anlaşma, Türkiye ve Avrupa Komisyonu arasında Brüksel'de imzalandı.

Anlaşma ile Türkiye, AB ile uyum ve entegrasyon sürecinde Horizon 2020 ve diğer AB programlarında yer aldığı gibi, Avrupa Komisyonu ile yürütülen müzakereler sonucunda, yurt içindeki KOBİ'ler ve girişimcilerine önemli fırsat ve imkanlar sunan COSME programında da yeniden yerini almış oldu. 

Bakanlığın ilgili kuruluşu Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), COSME konusunda ulusal koordinatör kuruluş olarak tekrar yetkilendirildi. 

7 yıllık bütçe 2,3 milyar euro 

KOBİ'lere özel önem atfedilerek hazırlanan COSME programının bütçesi, KOBİ'lerin finansmana erişiminin arttırılması, pazarlara erişiminin iyileştirilmesi, çerçeve koşulların geliştirilmesi ve girişimciliğin teşvik edilmesi amacıyla 7 yıl için 2,3 milyar euro olarak belirlendi.  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, programda özellikle KOBİ'lerin hedeflendiği ifade edilerek şunlar kaydedildi: 

"Mikro işletmelere, zanaatla ilgilenen işletmelere, tek çalışanlı işletmelere, liberal mesleklere ve sosyal işletmelere; potansiyel, yeni, genç ve kadın girişimcilere özel önem veriliyor. COSME programının ana eylemlerinden biri olan finansmana erişim kapsamında, KOBİ'lerin esnek ve kolay şartlarla kredi teminatlarına erişimini sağlayan kredi garantilerinin yanı sıra risk sermayesi yatırım şirketlerine yönelik destekler bulunuyor.

Diğer taraftan girişimcilerin herhangi bir AB ülkesinde faaliyet alanı benzer bir işletmede bulunması ve tecrübe ve görgü kazanmasına yönelik imkanlar da COSME'nin bir başka önemli yanı olarak öne çıkıyor. COSME programında, Türkiye tarafından teklif verilebilecek çağrıların tamamının ilgili taraflara duyurulması, açılan çağrıların yüzde 10'una Türkiye'den teklif verilmesi ve 70 bin KOBİ'ye ulaşılması hedefleniyor." 

"Türk girişimcilerin çağrılara cevap vermelerini diliyorum" 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, konuya ilişkin açıklamasında, anlaşmanın KOBİ'lerin finansmana erişimi açısından önemine işaret etti. 

COSME'nin KOBİ'lerin doğrudan finansman sağlayabileceği bir yapı olmadığını belirten Işık, buna karşın programın, KOBİ ve girişimcilere atılım zamanlarında finansman sağlayan kurum ve kuruluşlar için çok cazip fırsatlar barındırdığını ifade etti.  

Bunun da ülkenin gelişimi açısından önemli olduğunun altını çizen Işık, "Türkiye, Avrupa Birliği ile olan entegrasyonunda birçok mesafe kaydetti. Bunların başında da ekonomik işbirlikleri ve yatırımlar geliyor. Türk girişimcilerin ve yatırımcıların, Avrupa Birliği COSME'nin sunduğu bu çağrılara etkin projelerle cevap vermelerini ve milyonlarca euronun ülkemize gelmesini temenni ediyorum" ifadesini kullandı.  

Küresel iş piyasalarındaki rekabete dikkati çeken Işık, KOBİ'lerin ulusal ve uluslararası platformlarda ve her geçen gün artan rekabetçi bir iş ortamında ayakta durmaya çalıştıklarını belirtti. Işık, "Bu gibi cazip kaynakların değerlendirilmesi ve ülke ekonomimize hem maddi hem de istihdam olarak geri dönmesi bizlerin en büyük arzusu" görüşünü dile getirdi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir