Çukurova ihalesinde tek firma kaldı

Çukurova Bölgesel Havaalanı ihalesinde, 19 firma tarafından şartname alınırken TAV'ın da çekilmesi ile ihaleye sadece bir firma katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon yolcu kapasiteli iki havaalanından birisi olması planlanan ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından düzenlenen Çukurova Bölgesel Havaalanı yapım ihalesi başladı.

DHMİ Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen ve 19 firma tarafından şartnamesi alınan ihaleye, Zonguldak Sivil Havacılık AŞ ortak girişimi olan Sky Line Havacılık katıldı.

Mersin ve Adana ile Çukurova bölgesine hizmet vermek amacıyla konvansiyonel boyutlarda yapımı planlanan Çukurova Bölgesel Havaalanı, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak. Tamamı özel sektör tarafından yapılan ikinci havaalanı olacak ve inşası 36 ayda bitirilecek.

TAV teklif vermedi 

TAV Havalimanları Holding, bugün Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından düzenlenecek Çukurova Bölgesel Havaalanı ihalesine teklif vermeme kararı aldığını açıkladı. Açıklama KAP'a yapıldı.

TAV, geçtiğimiz günlerde yapılan İzmir Adnan Menderes Havalimanı ihalesine en yüksek teklifi vererek kazanmıştı. 

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak Çukurova Bölgesel Havaalanı, tamamı özel sektör tarafından yapılan ikinci havaalanı olacak ve inşası 36 ayda bitirilecek. İlk aşamada 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak ve büyüyebilir şekilde yapılacak havaalanının kapasitesinin, daha sonra 30 milyona çıkarılması hedefleniyor.

İhale süreci nasıl olacak?

Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında kapalı teklif alma usulü ihaleye çıkarılan Çukurova Bölgesel Havaalanı yapım ihalesinde, en az işletme süresini teklif eden firmanın ihaleyi kazanması öngörülüyor.

Sözleşme imzalandıktan ve yer teslimi yapıldıktan sonra 36 ayda inşaat çalışmalarını tamamlayacak firmanın daha sonra işletme süresi başlayacak, işletme süresi bittikten sonra da işletme idareye devredilecek. İhalenin devrinin ardından yapılacak havaalanı kiralama ihalesinde, en yüksek kira teklifini veren firma ihaleyi kazanacak.

Çukurova Bölgesel Havaalanı yapımı için 8 milyon metrekarenin üzerinde bir alan kamulaştırıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir