Dara düşünce 'belirsiz' para yetişiyor

"Cari açığın temmuz sonu itibarıyla, 63 milyar 354 milyon dolara yükselmesini önleyen unsur, 1992 yılından bu yana, tek başına bir ayda ve tek kalemde gerçekleşen 4,8 milyar dolarlık kaynağı belirsiz döviz girişidir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, "Cari açığın temmuz sonu itibarıyla, 63 milyar 354 milyon dolara yükselmesini önleyen unsur, 1992 yılından bu yana, tek başına bir ayda ve tek kalemde gerçekleşen 4,8 milyar dolarlık kaynağı belirsiz döviz girişidir" dedi.

Toprak, yazılı açıklamasında, Merkez Bankasının temmuz ayı ödemeler dengesi verilerine göre, mart ayında 47,8 milyar dolara kadar inen cari açığın, nisanda 51,2, mayısta 53,3, haziranda 54, temmuzda ise 55 milyar 754 milyon dolara yükseldiğini ifade etti.

Cari açığın daha da büyümemesinde, uzun vadeli ve kayıtlı, yasal para girişinin önemli bir katkısı olduğunu belirten Toprak, şunları kaydetti:

"3,8 milyar dolarlık bu artışın 1,6 milyar dolarlık bölümü Yapı Kredi Sigortanın Allianz'a satışından sağlanan 1 milyar dolardan, 1,4 milyar dolarlık bölümü bankaların dışarıdan aldıkları borç ve sendikasyonlardan, 700 milyon dolarlık bölümü de devletin dış borçlanmasından sağlandı. Buraya kadar her şey normal ve şeffaf görünmektedir. Bu dövizler gelmeseydi cari açık 58 milyar 554 milyon dolar olacaktı. Ancak cari açığın temmuz sonu itibarıyla 63 milyar 354 milyon dolara yükselmesini önleyen unsur, 1992 yılından bu yana, tek başına bir ayda ve tek kalemde gerçekleşen 4,8 milyar dolarlık kaynağı belirsiz döviz girişidir. AKP ne zaman dara düşse böyle yüklü kaynağı belirsiz döviz girişleri olmaktadır. Bu kara para mıdır, para aklama mıdır, kaynağı nedir? Kimindir? Hükümet açıklamalıdır."