Davutoğlu'ndan "Köşk" açıklaması

Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü tartışmalarına ilişkin, "Yeni binalar Cumhurbaşkanımızın başbakanken kendi zihninde tasavvur ederek inşa edilmesine öncülük ettiği yerler. Çankaya'da çalışmak benim için onurdur" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "AK Parti olarak iç siyasetin öznesini değiştirdik, dış siyasette de hedefimiz Türkiye'yi özne yapmak" dedi.

Başbakan Davutoğlu, TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör'ün moderatörlüğünde gerçekleşen özel yayına katıldı.

Davutoğlu, katıldığı özel yayında Çankaya Köşkü tartışmalarına ilişkin, ''Bunun arkasında bir sembolizm aranmaması gerekir. Atatürk Orman Çiftliği de Atatürk’ün adıyla anılan bir yer. Pratik ve fonksiyonel yönüne de baktık diğer yönlerden de değerlendirdik.Yeni binalar Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat ciddi emekler vererek başbakanken kendi zihninde tasavvur ederek inşa edilmesine öncülük ettiği yerler'' değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, ''Çankaya Köşkü’nde mi ikamet edeceksiniz?'' sorusuna ise "Daha onun planlamasını yapmadık. Benim için de büyük bir onurdur. Çankaya Köşkü’nün tarihi ortamında çalışmak" diye yanıt verdi. 

"Yeni Anayasa toplumsal şenlik olacak"

Başbakan Davutoğlu, "2015-2019 arasında ne mahalli seçim var, ne genel seçim var, ne herhangi bir cumhurbaşkanlığı seçimi var. İnşallah yapabilirsek bir anayasa referandumu, yeni bir anayasa yaparız. O da şenlik olacak. Yani bırakın seçimi, şenlik olacak, toplumsal bir şenlik. Yani yüzyılın bayramı olacak" dedi.

Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecine ilişkin, "Bir mülakatta şunu zikretmiştim. Bu öyle bir şey ki, hızlı akan bir nehirde karşıdan karşıya geçmek gibi. Yarıya kadar geldiğiniz inancına kapıldığınız anda karşıya geçmeye çalışırsınız. Ama oraya gelmemişseniz akıntı da varsa hep aklınız geride olur. Şunu bugün geldiğimiz nokta itibariyle söylüyorum. Biz yarıyı geçtik artık. Bundan sonra çözüm sürecinin bütün aktörleri açısından karşı kıyıya bir an önce ulaşmak var" şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecine ilişkin, "Türkiye'nin her bir kesiminde Türk-Kürt ayrımı olmaksızın bütün vatandaşların aidiyet hissi bağlamında kendini bu toprağa, bu ülkeye, bu devlete ait hissetmeleri ve vatandaşlık bağıyla bu devlete bağlanmaları ve her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı özgürlük ortamının sağlanması, bu bizim vazifemiz. Buna bağlı olarak silahların ve silahlı çatışmanın, sadece çatışmanın bitmesi değil, silahların tümüyle devreden çıkması" dedi.

Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecine ilişkin, "Bizim şimdi tek kaygımız var, bu yarayı kapatmak ve bu yarayı kapatacağız. Bu ülkede ne Diyarbakır hapishanelerinde yaşanan zulümler bir daha yaşanacak, ne dış veya iç provokasyonlarla gençlerin daha hayatlarının baharında dağlara götürüldüğü, kullanıldığı süreçler yaşanacak" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir