Demir fiyatları dörtte bir düşecek!

Demir cevheri fiyatlarında çöküş sürüyor. Yılbaşından bu yana yüzde 44 düşerek 76 doların altını gören fiyatların 2015’te 60 doların altına ineceği tahmin ediliyor. Bu, fiyatlarda yaklaşık yüzde 25 düşüş demek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Çeliğin ham maddesi demir cevherinin fiyatı geçtiğimiz beş ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Küresel stoklardaki artış ve dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi Vale’nin Asya-Pasifik bölgesindeki müşterilerine daha yakın olmak için Malezya’da 1.37 milyar dolar yatırımla ile bir demir cevheri dağıtım merkezi kurması fiyatları sert bir şekilde düşürdü. Analistler, arz artışına dikkat çekerek fiyatların yaklaşık dörtte bir kayba uğrayacağı tahimininde bulunuyor. 

Fiyatlar beş yılın en düşük seviyesinde 

Gösterge Avustralya cevherinin fiyatı geçtiğimiz hafta 76 dolar/ton ile Haziran 2009’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Metal Bulletin verilerine göre geçtiğimiz hafta yüzde 62 Fe fiyatı yüzde 4.7 değer kaybetti ve yılbaşından bu yana düşüş yüzde 44’e ulaştı. Brezilya’nın demir cevheri ihracat fiyatı da 2010 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Brezilya Sanayi, Kalkınma ve Dış Ticaret Bakanlığı (MDIC)tarafından açıklanan verilere göre, demir cevheri ihracat fiyatı Ekim ayında yüzde 40 düşüş göstererek 59.5 dolar/ton oldu. 

Demir fiyatlarının içine girdiği düşüş trendi giderek hızlanıyor ve uzmanlara göre düşüş daha da güçlenecek.Finans kuruluşu Citigroup, demir cevheri fiyat tahminini daha da aşağı çekti. Citigroup, küresel arzın artması ve talebin zayıf kalması nedeniyle demirin tonun gelecek yıl 60 doların altına ineceğini öngördü. 2015 yılı için çeyrek dönemlik tahminlerini yüzde 23 düşüren Citigroup, bu yılın son çeyreğinde demir cevheri fiyatlarının ortalama 78 dolar/tonda seyredeceği tahmininde bulundu. 

21-002.jpg

Üçüncü çeyrekte 60 doların altına inecek 

2015’in ilk çeyreği için 72 dolar tahmini yapan kuruluş, ikinci çeyrek için beklentisini 80 dolardan 65 dolara düşürdü. Üçüncü çeyrek tahminini 78 dolardan 60 dolara revize eden Citigroup, son çeyrek için beklentisini 78 dolardan 62 dolara indirdi. Raporu hazırlayan Ivan Szpakowski,arz atışının etkisiyle üçüncü çeyrekte fiyatların 50 dolara yaklaşmasının beklenebileceğini belirtti. Citi’nin tahminlerinde aşağı yönlü revize yapılmasının nedeni olarak, Çin talebine ilişkin kötü beklenti ve BHP Billiton, Rio Tinto ve Vale’den aşırı arz tahmini gösterildi. 

Australia & New Zealand Banking Group (ANZ) da tahminlerini sert şekilde düşüren finans kuruluşları arasında. ANZ, küresel stokun iki kattan fazla artmasını sebep göstererek 2017 yılına kadarki tahminlerinde revizyona gitti. Kuruluş, demir cevheri için 2015 yılı fiyat tahmini yüzde 22 düşürdü. Demir cevheri fiyatının, tekrar 100 dolar/ton seviyesini aşmasını muhtemel görmediğini belirten ANZ, 2015 için ortalama fiyat tahminini 101 dolar/tondan 78 dolar/ ton FOB’a indirdi. ANZ, daha önce demir cevheri için 90 dolar/ton olarak ifade ettiği dip seviyeye 70 dolar/ton olarak revize etti. ANZ, 2016 fiyat tahminini 95 dolar/tondan 85 dolar/tona ve 2017 tahminini 94 dolar/tondan 84 dolar/tona çekti. 

Arz fazlası 56 milyon tona ulaşacak

 ANZ’nin Emtia Araştırmaları Başkanı Mark Pervan, hazırladığı raporda,” demir cevherinde parti bitti” dedi. Raporda, bu yıl 20 milyon ton olan küresel demir fazlasının 2015’te 56 milyon tona tırmanacağı kaydedildi. Raporda, talep tarafındaki zorlukların daha önceki endişelerinden daha ciddi boyuta ulaştığına dikkat çeken Pervan, “Düşük maliyetli üretimdeki artış Çin’de madenlerin kapanmasına neden olacak. Bu da daha düşük bir fiyat tabanını tetikleyecek” dedi. 

Demir cevheri fiyatlarındaki çöküş nedeniyle Macquarie Group, piyasaların bir geçiş dömeminde olduğunu ve arz artışındaki artışın yüksek maliyetleri madenlerin kapılarına kilit vurmaya zorladığını belirtiyor. Goldman Sachs da, Çin’in liderliğindeki talep artışının bittiğini belirterek ‘demir çağının’ sonu geldi yorumunu yapıyor. 

Dünyada en büyük demir cevheri üreticileri Çin, Avustrulya ve Brezilya. En büyük ithalatçılar ise yine Çin, AB 27, Japonya ve Güney Kore. En büyük üretici şirketler ise Vale ile BHP Billiton. Vale’nin yıllık üretimi yaklaşık 310 milyon ton iken, Avustralyalı BHP’nin üretimi 170 milyon ton civarında.

Vale’den 1.4 milyar dolarlık liman 

Malezya’ya Dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi Vale’nin Asya-Pasifik bölgesindeki müşterilerine daha yakın olmak için Malezya’da 1.37 milyar dolar yatırımla ile bir demir cevheri dağıtım merkezi kurması fiyatları sert bir şekilde düşürdü. Vale’nin Kuala Lumpur’a 4 saat uzaklıkteki Lumut’ta açılan ve kuruluşu 3 yıl süren tesisten yılda 30 milyon ton demir cevheri dağıtımı gerçekleştirilecek. Bu yeni tesis ile Vale’nin Çin’deki müşterilerine teslimat süresi 10 güne inecek. Hali hazırda Avustralya’dan Çin’e demir cevheri sevkiyatı 15 gün, Brezilya’dan sevkiyat ise 45 gün alıyor. Zaten arz fazlası olan piyasada yeni liman ile demir satışı kolaylaşacak.