Deniz Kuvvetleri stant açacak, SANTEK’te 'yerli atılım olacak

Savunma sanayi alanında yerlileştirme projeleri hızlanırken, Kocaeli’de düzenlenecek SANTEK kapsamında da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Aselsan’ın satın almacıları sanayici ile bir araya gelecek. 25 Ekim’de başlayacak fuar 3 gün sürecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN 

KOCAELİ - Cari açıkla mücadele konusunda adımlar atılırken, önemli bir temas da Kocaeli’de bu yıl ikincisi düzenlenecek Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı’nda (SANTEK’14) gerçekleşecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın 400 metrekare alanda kuracağı standında ithalatı yapılan gereçler sergilenecek. Böylece yerli sanayici ithal edilen ürünleri görerek, üretme imkanları konusunda satın almacılar ile görüşebilecekler. Ayrıca fuara Aselsan da satın alma ekipleri ile katılıp, sanayiciler ile ikili görüşmeler yapacak. Fuara Tüpraş, Pirelli, Çolakoğlu, Ford, Yıldız Entegre, Hasçelik, Dyo Boya, Sarkuysan, Diler Demir Çelik gibi birçok firma katılıyor. 

25-28 Eylül tarihleri arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde düzenlenecek fuarla birlikte bir de uluslararası konferans gerçekleştirilecek. İlki 2012 yılında İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Tesis, Tedarik ve Yatırım Konferansı da Amerika ve Avrupa’nın bu konudaki uzmanlarını ağırlayacak. Fuarla eş zamanlı yapılacak Match4industry ile de yabancı firmaların temsilcileri ile ikili görüşmeler sağlanacak. 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile Kocaeli Ticaret Odası (KOTO)Başkanı Murat Özdağ yaptıkları bir toplantı ile SANTEK’14 ü tanıttılar. Fuara Doğu Marmara kentleri ağırlıklı olmak üzere 117 firmanın katılacağını söyleyen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, fuarın savunma sanayine iş yapmak isteyen firmalar için de bir fırsat olacağının altını çizdi. Zeytinoğlu, şunları söyledi: “Haziran ayı Meclis toplantımızda konuk olarak Aselsan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat’ı ağırlamıştık. Odamız üyelerinin görüşmeleri sonucunda alınan karar gereği işbirliği çalışmaları için ilk toplantıyı Temmuz ayı içerisinde Meclis üyelerimizden oluşturduğumuz bir kurulla Aselsan’da gerçekleştirdik. Şimdi de Aselsan’ın tüm satın alma ekibi ile SANTEK’14 fuarı kapsamında ikili görüşmeler organize edilecek. Bir diğer önemli gelişme de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın fuara katılıyor olması. Fuarda yurt dışından ithal ettikleri tüm ürünleri sergileyecekler.” 

17 farklı ülkeden 96 yabancı firma temsilcisi ve Türk firmalarla beraber toplamda 196 firma katılımını bildirdiğini kaydeden Zeytinoğlu, katılacak ülkelerinin Almanya, Avusturya, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Polonya, Sırbistan, Uganda, İsveç, Lüksemburg, Pakistan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Kanada ve Bosna Hersek olduğunu açıkladı.  

3. Köprü otoyolu Körfez’in kuzeyinden geçmeli 35 limanı olan Kocaeli’de trafiğin rahatlaması ve ihracatın artması için limanlara tren bağlantısı yapılması gerektiğini vurgulayan Zeytinoğlu, “Eski İstanbul yolunun da duble yol olması lazım. En önemli istediğimiz 3. Köprü Otoyolu’nun Körfez’in kuzeyinden, şehre girmeden geçmesi. Böylece hem havakirliliği hem de trafik sıkışıklığı daha da artmamış olur” açıklamasında bulundu.    

Haziran 2015'te 'Kocaelifest' geliyor 

Kocaeli’nin 7 tane 5 yıldızlı oteli olduğunu ayrıca Hilton, Sheraton ve Titanik otellerinin de kente yatırım yaptığının altını çizen KOTO Başkanı Murat Özdağ, “Kocaeli, böyle bir organizasyon için yeterli altyapıya sahip” diye konuştu. Özdağ ayrıca, kentte alışveriş kültürünü geliştirmek için bir Kocaelifest hazırlığı yaptıklarını belirtti. Başkan Murat Özdağ, “Bu festival İstanbul ve Ankara’da düzenlenen shoppingfest’ler gibi olmayacak. Tamamen kentteki bütün festivalleri kapsayacak 2015 Haziran ayında büyük ses getirecek bir organizasyon yapmaya hazırlanıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir