Denizli, bin 500 yıldır tekstilde söz sahibi

Funda AKKOYUN
Funda AKKOYUN DENİZLİ'DEN funda.akkoyun@dunya.com

Havlu ve bornoz üretiminde önemli bir merkez haline gelen Denizli, Türkiye’nin ihraç ettiği her 4 havludan 3’ünü ve her 3 bornozdan 2’sini üretir durumda. Kent, lokomotif sektörü tekstil, pamuklu tekstil alanında da dünya başkenti olarak kabul görüyor. Türkiye’nin en kalabalık 21’inci ili olan Denizli’de bir milyona yaklaşan nüfusa rağmen işsizlik yüzde 6.5 oranı ile ülke ortalamasının altında. Kentin, Türkiye’de kadın istihdamında yıllardır birinciliği başka bir ile vermemesi de ayrıca dikkat çekici. 

Denizli’den 170’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleşiyor. Dünyada, özellikle Avrupa ve Amerika pazarında Türk havlu ve bornozu aranılan ürün konumunda. Denizli havlu ve bornozu ise lüks bir ürünü ifade ediyor. Dünyanın önde gelen otellerinin tanıtımlarında ismi yer alıyor. ‘Made in Denizli’ etiketiyle satılıyor olması kent için ayrıca bir değer yaratıyor. 

Bu başarı tesadüfi değil. İl sınırlarında bulunan Laodikya Antik Kenti kazılarında gün yüzüne çıkarılan kalıntılara göre bin yıl önce de bu bölgede dokuma, boyama işlemleri yapılıyormuş. MS -4-5 ‘inci yüz yıla ait olduğu tespit edilen tekstil boya kalıntıları, dokuma tezgahı parçaları ve 1500 yıllık kumaş parçası, ayrıca Roma yazıtlarında bölgede üretilen kumaşlardan övgü ile bahsedilmesi, Barbaros Hayrettin’ in yelkenlerinin, Yıldırım Beyazıt’ın kızının gelinliğinin bu bölgede dokunması gelenek ve tecrübeyi ortaya koyuyor. Günümüzde elde edilen başarının aslında kuşaklar boyu süren bir mirasın son halkası olduğu anlaşılıyor. 

Denizli’nin girişimci iş insanları kentteki tekstilin gücünü uluslararası arenada daha bilinir bir hale getirmek için her yıl 6 Mart’ta Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği’nin (DETGİS) fikir babası olduğu Dünya Türk Havlu Bornoz Günü etkinliğini düzenliyor. 

DETGİS Başkanı İsa Dal ve yönetim kurulu üyelerinin yoğun çabaları ile geçen ay dördüncüsü düzenlenen etkinlik kentin markalaştığı ürünlerin uluslararası arenada bilinirliğini arttırma konusunda ciddi yol almış görünüyor. Açıkçası Dünya Türk Havlu Bornoz Günü’nün Türkiye genelinde sahiplenilmesinin çok daha önemli olumlu sonuçlara yol açacağını düşünüyorum. 2016’daki etkinliğin bu kapsamda hayata geçirilmesinde yarar var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Denizli sanayicileri 26 Temmuz 2016
Lütfen hayal edin! 13 Ağustos 2014