Denizli, Ruslara ayvayı sevdirdi

Ayva üretiminde dünyada birinci sırada yer alan Türkiye, Denizli ayvasının pazarlanması için yapılan çalışmalarla 2012 yılından itibaren en fazla ihracatı Rusya'ya yapmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ - Ayva üretiminde, 127 bin 767 tonla dünyada birinci sırada yer alan Türkiye, bu ürün için yapılan pazar çalışmalarıyla 2012 yılından itibaren en fazla ihracatı Rusya'ya yapmaya başladı.  

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, bakanlığın sağladığı destekleme, arazilerin suya kavuşması, yapılan toplulaştırma çalışmaları sonucunda, Denizlili çiftçinin son dönemde birim alandan en fazla verimi elde etmek için hızla meyveciliğe yöneldiğini belirtti.  

Yetiştiricilik, hasat ve depolama kolaylığının yanı sıra pazarda iyi fiyattan satılması nedeniyle bölgede üretimi hızla artan meyvelerden birisinin de ayva olduğunu dile getiren Kutlu, Denizli'de halen 7 bin 230 dekar alanda, yıllık 6 bin 237 ton ayva üretiminin yapıldığını kaydetti.  

Ayvada en büyük pazar Rusya oldu  

Kutlu, Türkiye'nin yıllık 127 bin 767 ton ile ayva üretimde dünyada ilk sırada yer aldığını ve bu ürün ihracatında, son yıllarda Denizli ayvasının pazarlanması için yapılan girişimlerin de katkısıyla Rusya'nın en büyük pazar haline geldiğini ifade etti.  

İhracatçı birlikleri rakamlarına göre, 2012 yılından bu yana en fazla ayva ihracatının Rusya'ya yapıldığını belirten Kutlu, şunları kaydetti:  

"Ege İhracatçı Birlikleri'nden 2012 yılında gerçekleştirilen 10 bin 423 ton ayva ihracının 2 bin 584 tonu ile 2013 yılında toplam 13 bin 321 ton ayvanın 2 bin 990 tonunun Rusya'ya ihraç edildi. Bu yıl da ekim ayı sonu itibarıyla ihraç edilen 868 ton ayvanın 501 tonu, yine Rusya'ya gönderildi. Denizli'de yetiştirilen ayva, ihracatçı ve tüketici tarafından özellikle talep ediliyor. Türkiye'den Rusya'ya yapılan meyve ihracatı sonucu Rusları ayva ile tanıştırdık. Denizli'de yetişen ayvanın kalitesi, o bölgede ayvanın beğeni ile tüketilmesini sağladı. Son yıllarda yapılan ıslah çalışmaları ve yeni çeşitler ayvayı gerçekten daha kolay yenebilir hale getirdi. Şimdi artık ayva, elma gibi kolay yenebilir halde. Aroması çok güzel, boğazda kalma gibi bir sorun yok. Hatta bir ihracatçımız şöyle demişti, "Rusya'da 70 yaşındaki kadınlar bu ayvayı severek tüketiyor' Gerçekten ayva artık daha fazla tüketilen bir meyve oldu."  

Denizli'de 10 bin ton rekolte bekleniyor 

Kutlu, Denizli'de çiftçinin bu yıl ayvada bereketli bir sezon geçirmesini beklediklerini ifade ederek, yaklaşık 10 bin ton ürün elde edilmesi beklenen sezonda, yetiştiricilerin diğer bölgelerdeki üretim düşüşleriyle ürününü daha uygun fiyattan pazarlama imkanı bulmasını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir