Devlet yasak yerine çözüm yolu göstermeli...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Derdi olan okurlarım, zaman zaman bana ulaşıp dertlerini anlatırlar. Son olarak 17 yıldır yurtdışında tavuk eti fiyatlarını düşük bulduğu dönemde Mersin Limanı'na getirip antrpolara koyduktan sonra Irak, Suriye, Libya, Türki Cumhuriyeti ülkelerine küçük partiler halinde satan Gaziantepli Böke firmasının yöneticisi Nuri Birimoğlu, transit ticareitle gelen kırmızı etin iç piyasaya satılması sonrası, tonlarca et yakalanınca, antrepolara tavuk eti koymalarının yasaklanması ile yaşadıkları sorunu, uğradıkları zararı anlattı. “Yurtdışında yıllardır iş yaptığımız müşterilerimiz bizden tavuk eti bekliyor. Biz ithal ettiğimiz tavuk etini antrepoya koyamadığımız için onlara hizmet veremiyoruz” dedi. 

Nuri Birimoğlu ile yaptığım sohbet şöyle gelişti:
-Bu işi kaç yıldır yapıyorsun. ilk dönem ne kadarla başladın, ne büyüklüğe ulaştın? 
- 17 yıl önce Saddam döneminde ayda 5 konteynerla Irak’a ticaretle başladım. Zamanla, yeni pazarları, Suriye, Libya, Türki Cumhuriyetleri gibi ülkeleri ekledim. 5 bin ton aylara çıktık. Benim gibi bu işi yapan 10 kadar firmalayla aylık 20 bin ton tavuk etini ithal edip antrepolara koyup, ihraç ediyorduk. 

- Bu 20 bin tonluk tavuk etinin ihracından gelen gelir ne kadardı? 
- Dönemine göre tonunu 800 ile 1200 dolar fiyata satıyorduk. Ortalama 1000 dolar dersek aylık, 20 milyon dolarlık bir ticaret söz konusuydu. 

- Ne zaman antrepolara mal koyamaz oldunuz, başka çözüm yok muydu? -
 4 ay önce antrepoya bu kaçak kırmızı et meselesinden, tavuk eti koymamız yasaklandı. Mersine getirip serbest bölgeye koyalım dedik. Masraf fazlaydı. Bunun yanı sıra X-R’de kuyruk vardı. 5-10 gün bekleniyordu. Ürünün bozulma riski vardı. Muzcular bu konuyu çözemedikleri için art arda ifl as edince, risk altına girmedik. Durumu Cumhurbaşkanlığı'na ve Gümrük Bakanlığı'na yaptığımız başvurularla dile getirdik. Gümrük Bakanlığı'ndan Bakan adına Daire Başkanı Önder Göçmen imzasıyla olumsuz yanıt aldık. 

- Şimdi 4 aydır oturuyor musunuz, bu dönemde zararınız ne oldu? 
- 4 aydır biz de işçilerimiz de oturuyoruz. İthalatta, ihracatta yapmıyoruz. Kırmızı ette kaçakçılığın nedeni yüksek fiyat farkı, beyaz ette öyle bir fark yok. Zaten yakalanan kaçak da yok. Bakanlık niye çözüm üretmedi de bize de antrepo yasağı koydu bilemiyorum. 4 ayda 10 bin ton iş kaybımızla 10 milyon dolarlık ticaretimiz yok oldu. 

-Ne yapmayı düşünüyorsunuz? 
-Şimdi pazarımızı kaybetmemek için bakanlıktan çözüm bekliyoruz. Bir süre daha işçilerimizi işten çıkarkadan bu beklemeyi sürdürürüz. Kırmızı et kaçakçılığına tavır alınırken beyaz ete antrepo yasaklaması ve bizim ticaretimizin önlenmesi konusuna çözüm bekliyoruz. Bulamazsak işçilerimizi çıkarar, pazarımızı kaybederiz. Ama inanıyorum ki devlet kırmızı etçilerin kaçağına bağlı olarak, biz beyaz etçileri mağdur etmeye son verecektir. Bir suçun karşılığı, başka alanlara yasak getirmek olmaz diye düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar